Производителите на хранителни продукти плащат прескъпо, за да могат да изложат продуктите си по подходящ начин, така че окото ни да попадне точно на тях, когато пазаруваме в супермаркета. Същата стратегия може да приложите и у дома, когато подреждате хладилника, за да спазвате диетата си по-лесно.
Учени от университета Корнел са провели интересно изследване, с което показват, че човек е 3 пъти по-склонен да посегне към здравословна храна, ако тя е разположена в предната и горна част на хладилника. Друг екип от същия университет пък ни напомня, че когато в хладилника има малки кутийки с различни остатъци от храна, окото лесно се залъгва, че порцията е малка, а няколко малки порции, хапнати между другото могат лесно да натрупат излишък от калории.
Предлагаме ви няколко лесни трика за подреждане на хладилника, които ще ви позволят да се храните добре без да полагате излишни усилия за самоконтрол.
В "Диета за богини" Лариан Гилеспи съветва да отделим най-горния рафт на хладилника за здравословни напитки: вода, сода, домашна лимонада, студен чай, зеленчукови сокове, мляко, кефир, айрян. Така лесно може да утолим жаждата си, без да прекаляваме със захарта, а течностите помагат за контрола на апетита.
На втория рафт поставете пресни плодове и зеленчуци. Приемът им на всяко хранене помага на храносмилането, ускорява засищането и ни снабдява с ценни витамини и фитолементи. Авторката съветва да измиете предварително подходящите зеленчуци и плодове, така че да може да ги консумирате директно.
Продължава >>
Третият етаж отредете за лесни за консумация източници на белтъчини: останалото от вечеря печено пиле, качествен колбас, извара, сирене, кисело мляко, предварително сварени яйца.
Успехът на диетите, съдържащи достатъчно количество белтъчини, се дължи на способността им да засищат бързо и ефективно, както и да поддържат енергията ви стабилна за няколко часа.
Продуктите, които не са много подходящи за режима ви или с които лесно преяждате, сложете в чекмеджетата на хладилника, предварително увити във фолио или в непрозрачна торбичка. Така по-рядко ще ги виждате и ще се сещате за тях.
Същото правило важи и за бисквитите, шоколада и големите количества ядки: сложете ги в плътни буркани или кутии и ги приберете на високо в кухненския шкаф. Доказано е, че ако виждате една храна, шансът да посегнете към нея е много по-голям.
Ако искате да научите какви други интересни открития за апетита са направени в университета Корнел, припомнете си статията "Хапвате ли си повече? Разберете защо!".
Със съдействието на www.artofrealfood.com