Ако си мислите, че да пиете чаша вино няколко пъти през седмицата не може да бъде толкова вредно за здравето, помислете пак, защото може да представлява здравословният еквивалент на пушенето на 5-10 цигари. 

Това сочат резултатите от ново проучване, с което изследователите правят сравнения между един порок, който причинява рак - пушенето - с друг.

Изследването се фокусира върху абсолютния риск за целия живот от пиенето на една бутилка вино седмично. Абсолютният риск, както е определен от Клиниката Майо, представлява вероятността човек да развие дадено заболяване през целия си живот. Така например, американските мъже имат средно 12% абсолютен риск от развитие на рак на простатата, което означава, че 12 от 100 мъже ще развият раковото заболяване, а 88 от 100 мъже - няма.

При консумация на една бутилка вино всяка седмица, абсолютният риск за мъжете непушачи се увеличава с 1%, или приблизително еквивалентно на пушенето на 5 цигари. 

Снимка: iStock

При жените непушачки абсолютният риск нараства с 1,4%, което е еквивалентно на пушенето на 10 цигари, с 0,8% абсолютен риск от рак на гърдата. Казано с други думи, в зависимост от другите рискови фактори и начина на живот, свързани с вероятността от развитие на рак, пиенето на бутилка вино би могло допълнително да повиши степента на риска.

Връзката между рака и употребата на тютюневи изделия и тютюнопушенето е сравнително добре разбрана, но когато става въпрос за пиене, авторите на изследването отбелязват, че рисковете от дори донякъде умерена консумация на алкохол често са по-малко очевидни за обществеността.

Това не означава, че пиенето на алкохол няма своите недостатъци. Националният институт за рака в САЩ отбелязва, че Американското министерство на здравеопазването описва консумацията на алкохол като известен канцероген за човешкия организъм и съответно е свързана с различни видове рак, включително тези на гърдата, дебелото черво, хранопровода и черния дроб.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "BMC Public Health".