Омазнен черен дроб е състояние характеризиращо се с натрупването на излишни мазнини в черния дроб. Наличие на определено количество мазнини е нормално, но твърде много може да се превърнат в сериозен здравословен проблем. Черният дроб е вторият по големина орган в тялото. Той помага за преработката на хранителни вещества от храни и напитки, филтрирайки вредните вещества.

Билката млечен бодил може да помогне

Млечният бодил (Silybum marianum), известен още като бял трън, е лечебно растение с хилядолетна история на употреба в природната медицина. Днес то е едно от най-широко изследваните естествени средства с доказани ползи при чернодробни заболявания, храносмилателни нарушения, натрупване на токсини в организма. Семената на белия трън съдържат комплекс от фитосъединения, известен като силимарин – именно на него се дължат целебните ефекти на билката. Силимаринът е мощен антиоксидант и противовъзпалителен агент, който предотвратява прикрепянето на токсините към чернодробните клетки (хепатоцити). Силимаринът може да подпомогне лечението на жълтеница, цироза, омазнен черен дроб и др.

Други ползи от млечния бодил:

 • намалява акнето
 • понижава нивата на кръвната захар и холестерола
 • стимулира костната минерализация и предпазва от загуба на костна тъкан
 • намалява риска от спад в мозъчната функция

Снимка: iStock

Диета при омазнен черен дроб

Пречистване на черен дроб – Народно лечение за омазнен черен дроб

Един от най-важните фактори за възстановяване здравето на черния дроб е намаляването на телесното тегло, което може да се постигне с промени в начина на хранене и увеличаване на физическата активност. В много случаи плавно отслабване води до бърз ефект – с намаляване на общото тегло се понижава и затлъстяването на черния дроб. Ефективни съвети, с които да подпомогнете състоянието си и да намалите риска от усложнения:

 • Балансирайте диетата си: Опитайте се да включвате храни от всички групи храни. Това включва пресни зеленчуци и малко количество плодове (1-3 дневно), пълнозърнести храни, протеини, здравословни мазнини и масла;
 • Намалете плавно калориите: Стремете се да ограничите консумацията на преработени храни, с наличие на транс мазнини и изкуствено добавена фруктоза.Опитайте да ги замените с домашно приготвени здравословни алтернативи;
  Съсредоточете се върху фибрите: Фибрите могат да помогнат за подобряване функцията на черния дроб. Пример за храни, които са богати на фибри, включват зеленчуци, бобови растения, овесени ядки и пълнозърнести храни;
 • Ограничете някои храни: Предприемете стъпки, за да намалите консумацията на храни с високо съдържание на: натрий (сол), преработени въглехидрати като сладкиши и бял хляб, транс мазнини и пържени храни с нискокачествена мазнина;
 • Ограничете овкусени напитки: Според някои проучвания 1-2 кафета дневно може да са полезни за черния дроб (чисти кафета). Овкусяването със захар и мляко предоставя допълнителна енергия, с която той трябва да се справи, преди да може да използва вече натрупан запас – мазнини. Напитки като студен чай, натурален сок и лимонада също предоставят големи количества захар, най-често без да подозирате за това;
 • Алкохол: Има възможност да приемате малки количества алкохол, но е необходимо това да бъде обсъдено с медицинско лице, след направени препоръчаните от него изследвания. Ако имате по-голяма част от симптомите и все още не сте се посъветвали с лекар, то ограничете прием с поне 50% или повече;
 • Хидратация: Пиенето на вода може да помогне за улесняване на основното свойство на черния дроб –  детоксикация. Консумацията на повече вода, спрямо предходен период по натурален начин ще намали апетита за нездравословни храни, за овкусено кафе и за алкохол. Опитайте да увеличавате с 150-250 мл на всеки 2-3 дни, до достигане на личното ви тегло Х 0,4 като минимален дневен прием;

Предприемането на тези стъпки също ще помогне за подобряване на цялостното ви здраве, не само това на черния дроб.

Някои от най-важните храни при омазнен черен дроб

Хранителен режим при омазнен черен дроб

Едно от най-добрите неща, които можете да направите при доказани първи симптоми на заболяването, е да се информирате за подходящ хранителен режим при омазнен черен дроб. Тези храни ще подпомогнат функцията на черния дроб. Ето на какво конкретно да заложите.

1. Неовкусено кафе

Доказано е, че хората, които страдат от мастна чернодробна болест и пият кафе, с времето показват по-малко увреждане на черния дроб, отколкото тези, които не са любители на кофеина. Една чаша неовкусено кафе на ден е чудесен начин да подпомогнете здравето на черния си дроб.

2. Авокадо

Авокадото е богато на ненаситени мазнини. Установено е, че то съдържа съединения, които могат да подпомогнат здравето на черния дроб. Наличието на авокадо в диетата спомага и да редуцирате други нездравословни храни по натурален начин, заради комплексния си хранителен състав и засищащото си действие.

3. Зехтин

Един от най-важните съвети за хранене при омазнен черен дроб е да избягвате преработените храни. Мазнините като тези в зехтин екстра върджин са непраработени, ненаситени и са много по-добра алтернатива на повечето храни с изкуствено добавени мазнини. Стремете се да консумирате около 10 мл зехтин към всяко основно хранене, като най-добър вариант е той да бъде добавян към зеленчуци за овкусяване, а не за готвене. По този начин запазвате максимално количество от полезните му витамини и минерали.

4. Овесени ядки

Овесените ядки са чудесна закуска, която съдържа както фибри, така и сложни въглехидрати, подпомагащи засищането и регулирането на теглото. Ето защо е добра възможност за закуска при омазнен черен дроб.

5. Зелени зеленчуци

Доказано е, че зелените зеленчуци като броколи и спанак намаляват натрупването на мазнини в черния дроб. Стремете се да приемате поне минимални количества краставици, броколи, спанак или зелена салата всеки ден. Те също ще помогнат за регулиране на теглото, така че нямате причина да не последвате този съвет за хранене при омазнен черен дроб.

6. Куркума

В допълнение към използването ѝ като подправка, куркумата се използва в Индия за медицински цели от векове. Куркуминът е активната съставка в куркумата и има доказани мощни биологични свойства. Тази подправка помага на ензимите, които изхвърлят токсините и съдържа антиоксиданти, които възстановяват хепатоцитите.

7. Червено цвекло

Цвеклото съдържа витамин С и здравословна доза фибри, които са естествени почистващи средства за храносмилателната система. Но по-впечатляващо е това, че цвеклото помага за увеличаване на нивата на кислород, чрез почистване на кръвта и може да разгради токсичните отпадъци. Храните, съдържащи червено цвекло стимулират отделянето на жлъчен сок и засилват ензимната активност.

8. Чесън

Чесънът е богат на сяра, която естествено активира чернодробните ензими, помагащи на тялото да изхвърли токсините. Чесънът също съдържа големи количества селен – важен микроелемент, за който е доказано, че помага за повишаване нивата на естествените антиоксидантни ензими в черния дроб. Благодарение на селена се подобряват съпротивителните сили на организма срещу свободните радикали.

9. Мазна риба

Мазна риба като сьомга е отличен вариант заради съдържащите се в нея омега 3 мастни киселини и витамин E. Проучвания показват позитивно влияние при наличие на неалкохолна чернодробна болест.

Може ли омазненият черен дроб да бъде напълно възстановен?

В много случаи е възможно да се обърне мастното чернодробно заболяване, чрез промени в начина на живот, като ограничаване на алкохола, коригиране на диетата и редуциране на наднормено тегло. Тези промени могат да помогнат за предотвратяване на по-нататъшно увреждане на черния дроб и появата на белези. По-специално за AFLD е важно да се въздържате от употребата на алкохол или поне да редуцирате значително приема. Когато не се лекува, мастното чернодробно заболяване може да прогресира до възпаление, фиброза и цироза. Белезите, дължащи се на цироза, не са обратими. Ако развиете цироза, това също увеличава риска от рак на черния дроб и чернодробна недостатъчност.

Снимка: iStock

Заключение

Черният дроб има удивителната способност да се възстановява, но е необходимо да му бъде помогнато.

Ако в ранните етапи на заболяването започнете да се придържате стриктно към минимална или никаква алкохолна консумация, доближите се до оптимално тегло и се движите редовно, то е напълно обратимо. Чернодробната болест може да произтича от безброй проблеми, но каквато и да е причината, трябва да заложите на подходящо хранене при омазнен черен дроб. Следването на правилната диета е от ключово значение за предотвратяването и заздравяването на затлъстяването на черния дроб. Допълнително ще помогне да контролирате теглото и кръвната си захар, за да избегнете усложнения и да се радвате на дълъг и здравословен живот. Много хора и дори някои лекари смятат, че затлъстяването на черния дроб е просто нещо, с което трябва да живеете, но не е така. Ако състоянието бъде пренебрегнато, може да доведе до сериозни здравословни усложнения. Не са нужни огромни усилия, за да се окаже огромно влияние върху омазнен черен дроб. Най-добрата новина е, че промените в начина на живот не трябва да са огромни, за да окажат огромно въздействие. Изключването на преработените храни и замяната им със здравословни алтернативи прави огромна разлика. Лекарите препоръчват въвеждане на физическа активност, загуба на около 10% от телесното тегло и премахване на алкохола. Много хора се опитват да премахнат мазнините от диетата си, но това е грешно. Въглехидратите и захарите обикновено са отговорни за излишните мазнини в черния дроб, а полезните мазнини помагат.