Консумирането на органични храни намаляват риска от развитието на неходжкинов лимфом и постменопаузен рак на гърдата, сочат резултатите от френско проучване сред близо 70 000 души.

Установено е, че селскостопанските пестициди имат токсичен ефект върху човешката ендокринна система. Високата цени на органичните храни остават бариера за по-здравословна диета.

През 1998 г. органичните храни са били бизнес на стойност около 3,5 млрд. долара, споделя Дерек Берес в статия за "Big Think". Материалът е вдъхновен от изследванията на "Rutgers University", от доклада "Firman Bear Report" и ефекта от качеството на почвата върху нивата на хранителните вещества. Ето някои факти от доклада:

- Домати, които са отглеждани по органичен път, съдържат 1938 мг желязо на всеки 100 грама сухо тегло, в сравнение с 1 мг за същото тегло, открито в домати от неорганични ферми;

- В същия органичен домат има 148,3 мг калий и 58,6 мг в неорганичния продукт;

- Органичният спанак съдържа 1584 мг желязо в сравнение с 19 мг за неорганичния;

- В същия органичен спанак има 71 мг калций срещу 16 мг в неорганичния продукт.

Снимка: istockphoto.com

Организацията за биологично снабдяване сега отбелязва стойността на биологичните продукти на 45,2 млрд. долара. Проблемите с индустриалното земеделие са добре документирани. Странно обаче са няколко мащабни проучвания за връзката на биологичните храни с човешкото здраве (поне по отношение на рака), което прави още един нов доклад на JAMA още по-очевиден.

Френското проучване е изследвало близо 70 000 в продължение на пет години. Възрастните, които се хранят с органична храна, са с 25% по-малко вероятност да развият определени форми на рак, отколкото "конвенционалните" потребители на храна. По-конкретно, участниците в проучването, които са яли органични храни, са 73% по-малко склонни да развият неходжкинов лимфом и 21% по-малко вероятно да развият рак на гърдата след менопауза.

Авторите на изследването, ръководени от изследователя на Френския национален институт за здравни и медицински изследвания Джулия Боудри, не са изненадани от факта, че органичните храни намаляват рисковете от рак, но са шокирани от действителното намаляване на риска. Тя също така отбелязва, че нейното проучване не доказва, че органичните храни намаляват риска от рак, но "че органичната храна може да допринесе за намаляване на риска от рак".

И това не трябва да бъде изненадващо. Комбинацията от пестициди и монокултуриране е изчерпала хранителната стойност на плодовете и зеленчуците, засягащи както почвата, така и растенията. Казват ни, че диетичната храна е най-здравословна, но ако тези растения са изчистени от хранителни вещества и съдържат остатъци от токсични химикали, със сигурност това ще има отрицателни ефекти и един от тези случаи е ракът.

Авторите цитират и доклад от 2018 г. на "European Food Safety Authority", който гласи, че 44% от конвенционално отглежданите храни съдържат един или повече остатъка от пестициди, докато само 6,5% от органичните храни измерват такива остатъци. Този номер трябва да бъде нула, защото има критика за това какво представлява "органичен". Докато много токсиколози твърдят, че нивата на остатъци в храните не са опасни, кумулативните ефекти на "неопасните" могат да станат опасни с времето.

Трябва също така да се отбележи, че това френско проучване установи намаляване на риска от развиване на неходжкинов лимфом, който настъпва, когато тялото ви преизпълнява абнормни лимфоцити, и постменопаузален рак на гърдата. Нямаше забележимо намаляване на други видове рак. Два общи земеделски пестициди - малатион и диазинон, са изброени като потенциално канцерогени. Те, заедно с хербицида глифозат, са свързани с неходжкинов лимфом. Това може да е причината, поради която хората, които ядат органични храни, са по-малко склонни да развият този рак. И както отбелязват специалистите, редица пестициди са "ендокринни разрушители, които имитират естрогенната функция".

Както и при повечето неща в живота, причините, поради които човек развива рак, често са многообразни. Пестицидите, лош хранителен режим, азбест в сградата, токсини във въздуха или пък химикалите в питейната вода и стресът на работното място - всички те, сами по себе си най-вероятно няма да причинят рак. Комбинацията обаче, може да е опасен коктейл - колкото повече съставки можете да извадите от този коктейл, толкова по-добри са шансовете ви да не се развивате болести.

Авторите на изследването отбелязват, че макар повечето хора да предпочитат биологична храна, разходите са бариера. Участниците в проучването вероятно са по-добре финансово, което би могло да доведе и до други по-здравословни поведения, които не са достъпни за онези, които не могат да си позволят органична продукция, например. Парите влияят върху много променливи.

И все пак трябва да помислим, как сме стигнали дотук - естественото да е по-скъпо от изкуственото... Органичните зеленчуци трябва да бъдат по-евтини, тъй като земеделските стопани не ги обработват с допълнителни химикали, но това не е начина, по който се играе. Много земеделци все още използват химикали, за да решат проблемите в градините си, а това не винаги е необходимо - често градината сама ще каже дали има проблем, просто трябва да й се отдели малко внимание.