Кокосовото масло е "чиста отрова" и представлява "една от най-лошите храни, които можете да консумирате", твърди професор от Харвардския университет.

Д-р Карин Мишелс твърди в реч, изнесена в Университета на Фрайбург в Германия, че кокосовото масло не заслужава здравословната си репутация, защото съдържа изключително високи нива на наситени мастни киселини.

Специалистката твърди, че кокосовото масло, което може да се използва в кухнята за приготвяне на почти всичко, е по-нездравословно от свинската мас.

Снимка: iStock

Според д-р Мишелс да се нарича кокосовото масло "суперхрана" е напълно безсмислено, защото витамините, от които организмът се нуждае, за да бъдем здрави, могат да бъдат извлечени от плодовете и зеленчуците.

Кокосово масло съдържа около 86% наситени мазнини, или около 1/3 повече наситени мазнини от маслото, което съдържа около 52%, според данни на Британската сърдечна фондация. 

Хранителният режим с високо съдържание на наситени мазнини се свързва с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и висок холестерол.