Пълнозърнестите продукт предпазват от рак на дебелото черво, затова ги вкарайте в менюто си. Една от най-разпространените форми на раковите заболявания - рак на дебелото черво - е пряко свързана с консумацията на определени храни, сочат резултатите от изследване на Американския институт за изследване на рака.

За да намалите риска от колоректален рак, наблегнете на богатите на фибри продукти като кафяв ориз и пълнозърнест хляб - 90 грама пълнозърнести продукти дневно редуцират със 17% риска от развитие на туморното заболяване. 

Рискът от колоректален рак се увеличава драстично при повишена консумация (над 500 грама) на червено месо - свинско или говеждо, както и преработено месо - хот-дог, бекон и салам, докато пилешкото и пуешкото не са толкова опасни. Месото става още по-канцерогенно, когато е приготвено на висока температура - като барбекю, например.

Опасността от рак на дебелото черво се увеличава още повече, ако пиете над две алкохолни питиета на ден - две чаши вино или две малки спиртни питиета, както и при хора с наднормено тегло и затлъстяване.

"Колоноректалният рак е едно от най-разпространените туморни заболявания, но проучването показва, за хората могат да направят доста, за да намалят драстично риска от развитието му", заяви ръководителят на изследването проф. Едуард Джованчини от "Harvard TH Chan School of Public Health".