Яйцата са една от храните най-богати на протеини. Консумирането им е един от най-лесните и бързо начини да доставите на организма си тази съставка по време на деня. Може да ги приготвите като омлет за закуска, или като киш за вечеря. Когато пресмятаме дневната консумация на яйца, не бива да забравяте, че трябва да калкулирате не само яйцето в чист вид, а и когато влиза в състава на сладкиш, хляб или друго.


Жълтъкът съдържа калций, фолиева киселина (особено важна за жените) и важни за организма омега-3 мастни киселини. Много хора не консумират жълтъците, защото се притесняват за нивата на холестерола си. Имайте предвид, че дневната препоръчителна граница е около 300 мл на ден. Това означава, че с оглед холестерола, може спокойно да консумирате по едно яйце на ден. Все пак имайте предвид и по колко месо, сирене и други млечни продукти хапвате през останалата част от деня.

Белтъците пък са предпочитани от активно спортуващите и хората, които са на диета най-вече заради нулевото съдържание на мазнини и захар. За сметка на това те са багат източник на калий, минералът, важен на всяка клетка на тялото ни.

Снимка: iStock

Какво обаче може да липсва на организма ви, ако консумирате само белтък или само жълтък?

Един жълтък съдържа:
54 калории
5 г мазнини
2 г наситени мазнини
211 мг холестерол
8 мл натрий
1 г въглехидрати
3 г протеин
255 IU витамин А
18.2 IU витамин D
0.3 микрограма витамин Б12
21,0 мг калций
1,3 микрограма фолиева киселина
18,5 г калий
9,5 микрограма селен
38,3 мг омега-3

Един белтък съдържа:

16 калории
0 мазнини
0 наситени мазнини
0 холестерол
55 натрий
0 въглехидрати
4 г протеин
0 IU витамин А
0 IU витамин D
0 микрограма витамин Б12
2,3 мг калций
1,3 микрограма фолиева киселина
53,8 г калий
6,6 микрограма селен
0 мг омега-3

Ако не ядете само белтъци, организмът ви няма да си доставя достатъчно мазнини, витамини, калций и фолиева киселина от яйцата. В обратния случай организмът ви ще има нужда от повече натрий.


Колко яйца седмично може да ядем?

Количеството консумирани яйца зависи от възрастта, килограмите, физическата ви активност, физическата промяна, която целите, здравето (най-вече на сърцето и кръвното налягане) и вида на останалите храни, които хапвате. Хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания не бива да ядат повече от 2 яйца на седмица. Ако холестеролът обаче не е проблем за вас, може спокойно да изяждате дори 6 яйца седмично.