За яйцето може да се говори само със суперлативи – "Храна на живота". Суперхрана. Храна, съдържаща всичко необходимо за растежа и развитието на организма. Храна и лекарство едновременно. Хранително, здравословна и енергийна бомба. Тук обаче ще се спрем и акцентираме върху няколко интересни, но по-малко известни факти. Според последни научни изследвания се оказва, накратко, че не си струва да седнем сутрин на масата без две или поне едно рохко сварено яйце, и то без много да му мислим. Вижте защо:
1. Яйцето съдържа пълноценно усвоими протеини
За разлика от всички останали продукти, съдържащи белтъчини (протеини), тези на яйцето се усвояват от човешкия организъм напълно без остатък и то най-бързо.
Как да сварим яйцата, без да се напукат >>
2. Яйцето е храна на щастието
Яйцето е суперхраната, която освен здраве и енергия дарява на човек добро настроение и чувство на удовлетвореност. Това се дължи на жълтъка, който съдържа вещество, действащо като катализатор при синтеза на "хормоните на щастието" – серотонин, допамин и норефинефрин.