В последните години може да се прочете повече за забрана на консумацията на яйца. Дори се утвърждаваше, че са вредни. По данни на Световната здравна организация употребата на 10 яйца седмично не вреди на здравето.
Съдържанието на холестерол в жълтъка е опасен само за тези хора, които имат повишени стойности на холестерола в кръвта или заболяване на жлъчни мехур.
Яйцата имат най-висококачествени протеини, незаменими аминокиселини, витамини А, В, Е и D. Те са източник на калий, сяра, фосфор, желязо, цинк и холестерол, който участва в клетъчните функции.
В жълтъка се съдържа лецитин, който е необходим за нервната система
и за нормалното функциониране на мозъка. Освен това подобрява кожата и укрепва костната тъкан.
Въпреки че, яйцата са включени в списъка с храни, които допринасят за развитието на атеросклерозата, те не са толкова "опасни", както са тлъстите меса.
Ако досега се препоръчваха по 2-3 яйца седмично, вече лекарите приемат, че човек може да изяжда по едно яйце всеки ден.