Надя Петрова (nadiapetrova.bg) е експерт по здравословно и балансирано хранене. Разговаряме с нея във връзка с Facebook предизвикателството, което LadyZone ви отправи - Отслабни 5 кг за 1 месец.  Какво ни разказа тя за детокса и празните калории четете в интерюто по-долу. 


Приятелка ти споделя, че от понеделник започва диета. Какъв би бил първият ти съвет към нея, като експерт по здравословно и балансирано хранене?

Първо бих попитала каква диета, след това какво й е здравословното състояние и после бих и казала дали тази конкретна диета може да й помогне, или по-скоро да й навреди. За съжаление и двата варианта са възможни.

А като приятелка?

Изключително ми е трудно да се дистанцирам и да дам съвет за диета само като приятел, без да мисля и като експерт. Но пък, ако диетата звучи разумно, като приятелка, просто бих и я оптимизирала леко, за да и свърши по-добра работа. Нали приятелите са, за да помагат.

Кои са трите храни/напитки, за които абсолютно трябва да забравим, ако искаме да сме във форма и да водим здравословен начин на живот?


Топ 3 за мен са храните, които попадат в категорията на т.нар. празни калории - тоест пълнят стомаха, но не дават нищо ценно на организма и реално нямаме нужда от тях. Да не говорим, че могат и да ни вредят. Та, според мен, това са:

- транс мазнини
- рафинирани храни, като бяло брашно, бяла захар и бял ориз
- газирани напитки

Снимка: Надя Петрова

Може ли избрана диета за отслабване да се комбинира с детокс със сокове, т.е. да се започне или завърши с детокс? Какви са плюсовете и минусите да се правят заедно и поотделно?

Да, определено може. Според човека могат да се пробват различни варианти, като най-лесна е комбинацията от двете, като например да заменим закуската със смути или някое от междинните хранения със зелен детоксикиращ сок. Бих посъветвала също дамите, които са пробвали различни диети и никоя не работи, да направят един пълен детокс за 1-2 седмици и след това да продължат с диета. Тоест, детоксът е добре да се направи в началото и диетата да се комбинира със захранването.

Проблемът с повечето диети, е че не вземат под внимание токсичните отпадъци, акумулирали се в телата ни през годините и складирани под формата на мазнини. Когато започнете диета, чиято цел е само отслабване, мастните натрупвания се освобождават и започват да циркулират из кръвта и тялото, причинявайки невъобразими щети. Но тъй като организмът е перфектно работеща машина, която винаги се стреми към здраве и баланс, той започва да възпрепятства процеса на отслабване, за да държи токсините под контрол. Затова правилният подход към загубата на тегло не е диета, а детоксикация на организма, защото след като се отърве от вредните токсини и химикали, тялото ще започне да работи заедно с вас за постигане на желаните цели и ще спре да генерира нови мастни депа.

Какви други ползи може да имаме от една кратка детокс програма, освен сваляне на килограми?

Ползите са много и сред тях са подобряване състоянието на кожата, храносмилането и здравето като цяло. Мисля, че за нас, дамите, това са най-важните аспекти.

Какво препоръчваш да включва една 3-дневна детокс програма и какви резултати могат да очакват жените след нея?

Детокс програмите се различват по това дали детоксът е воден, соков или със сурова храна, от там и различните времена на изпълнение. Кратките детокс програми от по 3-5 дни е най-добре да са на сокове, за да се извлекат горните ползи, докато суровият детокс с храна е добре да продължи поне 14 дни.

Снимка: Надя Петрова