Никой не може да бъде извинен за обездвижения си начин на живот. Няма убедителна сила в оправданията "Такави ми е работата" и "Нямам време", когато човек вече се е сдобил с наднормено тегло, захарен диабет тип 2, остеопороза, висок холестерол, разширени вени и какво ли още не. Редовната физическа активност по 30 минути през 5 дни от седмицата е достатъчна да поддържа здраво сърцето и теглото в нормални граници.

Здравословни ползи от спорта

Всички физически упражнения влияят върху понижаването на подкожните мазнини. Редукцията на висцералната мазнина действа изключително благоприятно върху цялостното здравословно състояние на човек.

Само с помощта на упражнения с умерена интензивност се постига положителен ефект сред страдащите от стенокардия. Упражненията имат значителен благоприятстващ ефект върху гликемичния контрол и метаболизма, и действат като лечебно средство при захарен диабет тип 2. Фибромиалгията се подобрява дори само от аеробни упражнения.

За хората с астма, включително и за децата се препоръчва плуване. По този начин намаляват симптомите на задух и се повишава способността за физическо натоварване. Плуването е подходящ спорт и за хората с разширени вени. Изразходването на енергия и умората след физическата активност подобрява качеството на съня.

Много доклади съобщават за сериозно възстановяване на здравословното състояние при голям брой психични разстройства и мускулно-скелетни проблеми. На артрозата се гледа като на  болест, при която ставата трябва да се щади, но проучвания показват, че физическата активност намалява симптомите с 20 до 80% и не влошава състоянието. Физическите упражнения подобряват храненето на костите и по този начин се профилактира и остеопорозата при жените.

Пристрастяване към спорта

Когато човек прави упражнения, мозъкът ги приема като стресов фактор. В отговор започва да се отделя протеин, наречен невротрофичен фактор. Той играе защитна и възстановителна функция за невроните на паметта и действа като бутон за нулиране. Това е причината за чувството на спокойствие и нещата да изглеждат по-ясни след тренировка. Невротрофичният фактор заедно с ендорфините са причините след правене на упражнения човек да се чувства щастлив.

За да направите всекидневните си упражнения забавни, сложете екипа си за фитнес близо до алармата преди да си легнете. Тази дребна хитрост е една от най-успешните. Ако приготвите всичко необходимо за тренировка преди да си легнете и поставите алармата до екипа, ще ви е доста по-лесно да се решите да го облечете. Това ще бъде началото на вашия активен, насичен с движения начин на живот.

Физическата активност може да отдалечи от вас "епидемията" от здравословните проблеми на съвремието.