Знаем, че сега са най-горещите дни от годината, но… Колкото повече напитки със захар консумира човек, толкова по-голям е рискът от преждевременна смърт за него - особено смърт вследствие от сърдечно-съдови заболявания и в по-малка степен от ракови заболявания.

Това сочат резултатите от мащабно дългосрочно проучване сред възрастни мъже и жени в САЩ, ръководено от екип учени от Харвардския университет.

Рискът от преждевременна смърт, свързан с консумацията на напитки със захар, е по-силно изразен сред жените, отколкото сред мъжете.

Снимка: iStock

Пиенето на една напитка с изкуствен подсладител дневно, вместо на напитка със захар, понижава риска от преждевременна смърт. Но пиенето на четири или повече напитки с изкуствен подсладител дневно е свързано с повишен риск от смъртност при жените.

Настоящето изследване е анализирало медицинските данни на повече от 80 000 жени и близо 38 000 мъже. резултатите установяват, че пиенето на:

- от една до четири напитки със захар месечно е свързано с 1% увеличен риск от преждевременна смърт; 

- от две до шест напитки със захар седмично е свързано с 6% увеличен риск от преждевременна смърт;

- от една до две напитки със захар дневно е свързано с 14% увеличен риск от преждевременна смърт;

- от две или повече напитки със захар дневно е свързано с 21% увеличен риск от преждевременна смърт. 

Снимка: iStock

"Нашите резултати осигуряват допълнителна подкрепа за ограничаването на приема на напитките със захар и замяната им с други напитки - за предпочитане вода - за подобряване на цялостното здраве и дълголетие", коментира ръководителят на изследването Васанти Малик от медицинския колеж към университета.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Circulation".