Всички знаем добре колко полезна е рибата. Или всъщност не? Ето някои от доказаните ползи за здравето – укрепва сърцето, помага за правилното развитие на мозъка, повишава имунитета, прави ни по-щастливи и дори е установено, че децата, които ядат риба, изкарват по-добри оценки в училище. Ако това съвсем не ви е достатъчно, то ново изследване доказва, че двойките, които включват повече морски дарове в седмичното си меню, имат по-голям шанс за зачеване.
Проучването, публикувано в The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (Списание за клинична ендокринология и метаболизъм), свързва омега-3 мастните киселини и по-конкретно тези, идващи от морски източници, с по-голяма плодовитост, както при жените, така и при мъжете.
За целите на проучването 501 двойки, които планирали бременност и раждане, били проследени в продължение на година. Те водили дневник кога и каква морска храна приемали, както и честотата на сексуалните им отношения. След година 92% от двойките, които похапвали риба и морска храна поне два пъти в седмицата, очаквали наследник, в сравнение със само 79% на двойките, които приемали по-малко риба.
Изводите от изследването сочат, че мъже, които ядат поне два пъти седмично риба, са в състояние да оплодят жена 47% по-бързо, докато при жените този процент дори е по-висок – 60%. Когато и двамата приемат риба достатъчно често, шансовете за зачеване се увеличават с 61 на сто.
Рибата и морските дарове повишават качеството на семенната течност при мъжете и овулацията при жените! Повече причини да си сготвим риба още днес не са ни нужни – отиваме да пазаруваме! А вие?