Полиненаситените мастни киселини допринася за здравословното стареене на мозъчни структури през годините, като запазват флуидната интелигентност, когнитивни способности и подобряват паметта.

Това сочат резултатите от изследвания на учени от "University of Illinois Urbana-Champaign" за приема на омега-3 и омега-6 мастни киселини сред 100 участници над 65-годишна възраст с непокътнати когнитивни способности.

"Изследвахме мозъчна зона, играеща значима роля за флуидната интелигентност, която намалява рано функциите си дори при нормално стареене", казва д-р Марта Замрозевич.

Снимка: Julie McMahon

"Фокусирахме вниманието си в отделно изследване върху структурата на бялото вещество във форникса – нервни тъкани в центъра на мозъка, които са важни за паметта", пояснява ръководителката на изследването.

Резултатите констатират ясна взаимовръзка между по-високите нива на три омега-3 мастни киселини (алфа-линоленова, стеаринова и ейкозатриенова) в кръвта с по-големи фронтопариетални дялове на мозъчния кортекс и по-висока флуидна интелигентност.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Nutritionnal Neuroscience".