Хранителна добавка, широко използвана за подобряване на годността и вкуса на продукти като бекона, колбасите и газираните напитки, е способна да направи хората мързеливи.
Резултатите от ново изследване също така разкриват доказателства, че фосфатът, силно присъстващ в западната диета, може да забави метаболизма на организма.
За това предупреждават американски изследователи от Университета на Тексас, които са провели две проучвания - първо върху лабораторни мишки, след което отделно с 1600 души.
Изследователите установили след едноседмично наблюдение на доброволците, че повишеното ниво на фосфати в кръвта е свързано с понижена физическа активност.
Учените предупреждават, че резултатите се присъединяват към "нарастващата вълна" на негативни гласове, които призовават за ограничаване на нивата на фосфати в хранителната индустрия.
Статистиката показва, че една четвърт (25%) от възрастните хора консумират най-малко три пъти повече от препоръчителния дневен прием на фосфати.
Фосфатите се добавят към различни храни и напитки, за да се удължи техния срок на годност и да се подобри вкуса им.