Популярната поговорка "Една ябълка на ден - бягай, докторе, от мен!" става "Едно яйце на ден, бягай докторе от мен!"  - консумацията на едно яйце дневно е свързана с по-нисък риск от инфаркт и сърдечни заболявания, сочат резултатите от ново проучване.

Изследователите са анализирали данните от консумацията на яйца сред 461 213 възрастни в Китай, които са били на средна възраст от 51 години, като здравословното състояние на най-малко половината участници е било наблюдавани в рамките на девет или повече години.

През това време 83 977 души са развили сърдечни заболявания или са получили инфаркт или инсулт, а 9 985 от тях са починали от това.

Снимка: iStock

Хората, които ядат по едно яйце на ден обаче имат 26% по-малък риск от инсулт, 28% по-малък риск от смърт в следствие на мозъчен удар и 18% по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания в сравнение с останалите, които не го правят.

Хората, които ядат поне пет яйца седмично са с 12% по-малко застрашени от коронарна болест на сърцето, отколкото тези, които ядат само две яйца седмично.

"Това изследване е важно за хората, и по-специално за тези, които се намират в части от света, където яйцата са основен източник на висококачествени белтъчини и останалите важни хранителни вещества за организма", заявява д-р Люк Джус от "Harvard Medical School" в Бостън, участвал в мащабното изследване.