Хората, които се хранят с наситени мазнини, намиращи се в огромно количество в маслото и телешкото, имат по-голям риск да развият рак на белия дроб в сравнение с хора на диета с ниско съдържание на мазнини.

Диетата, богата на наситени мазнини, създава 14% по-висок шанс за развитие на белодробни заболявания. Добавеният риск за настоящи и бивши пушачи е 15%.

Намаленият прием на наситени мазнини пък може не само да помогне предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания, но и рак на белия дроб. Американската сърдечна асоциация препоръчва диетични подходи за борба с хипертонията, както и средиземноморската диета.

И двата хранителни режима акцентират върху готвенето с растително олио с ненаситени мазнини, плодове, зеленчуци, ядки, нискомаслени и пълнозърнести продукти и риба, ограничавайки червеното месо и захарта.

Това означава, че не е необходимо да изхвърлите завинаги маслото и месото от хладилника, но поне да намалите техния прием до веднъж седмично.

Замяната на едва 5% от калориите от наситени мазнини с ненаситени води до 16% по-малък шанс от развитие на рак на белия дроб и 17% по-малък шанс за други белодробни заболявания.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Journal of Clinical Oncology".