Периодичното гладуване (Intermittent fasting) е режим на хранене, който набира все по-голяма популярност. 

Основният принцип в диетата е периодично, но не пълно гладуване. Това означава, че часовият интервал, в които се приема храна, се редува с такъв, в който се приема единствено вода. 

В диетата "Периодично гладуване" няма ограничения за типа храна, но това се случва само в точния интервал, пише frida.bg.

Най-популярните варианти са 18/6, 16/8 и най-лекият вариант 14/10.

В първият случай се гладува 18 часа през деня, а се приема храна в останалите 6 часа. 

Идеята е да се даде повече време на тялото да се самовъзстановява и да се храни със собствените си резервоари – излишните мазнини.

Оказва се, че с тази диета не само се свалят килограми, но има и други ползи.

Тук е най-висок факторът подобряване на цялостното здраве, защото се намаляват нивата на инсулин, което води до намаляване на кръвната захар и апетита. Точно това улеснява изгарянето на мазнините и служи като превенция срещу диабет тип 2.

Снимка: iStock

Други ползи от диетата:

Увеличава се хормона на растежа
Когато гладуваме, нивата на човешкия растежен хормон (HGH) започват да се повишават драстично. По-високите нива на растежния хормон улесняват изгарянето на мазнините. Освен това води до натрупването на мускулна маса и забавяне на стареенето.

Настъпва клетъчно обновяване
Когато организма не се занимава с преработване на храна, започват да се случват други важни процеси в тялото. Това са важните процеси на клетъчно самовъзстановяване. Например, отстраняване на отпадъчния материал от клетките и регенерирането им.

Положителна генна мутация
Според различни научни източници, продължителното прилагане на диетата с гладуване води до важни промени в няколко гена и молекули, свързани с дълголетието и превенцията срещу редица болести.

Намалява оксидативния стрес
Оксидативният стрес и свободните радикали стоят в основата на преждевременното стареене, увреждането на ДНК и появата на редица хронични заболявания.

Какво е дневното меню при ето хранене вижте във видеото