То придобива все по-голяма популярност, и днес лесно може да бъде открито на пазара у нас. В различни части на света, брашното от зелени банани е по-евтин заместител на пшеничното брашно, а с времето става ясно, че то крие качества, оказващи лечебен ефект върху човешкия организъм.

#Ценен източник на пребиотик
Зелените банани и нишестето от тях се отличават с богатото си съдържание на пребиотици, които стимулират растежа на полезни бактерии в храносмилателния тракт. Това ги превръща в мощен имуностимулатор.

#Богато на витамини и минерали
Банановото изделие е богато на витамини и минерали. Приемът му помага за по-доброто и пълноценно усвояване на полезните вещества за организма. Освен че е с много калий – факт, който е добре известен на мнозина, банановото брашно е и добър източник на фибри, витамин В6, витамин С, витамин А, манган, фолиева киселина.

#Чудесна съставка, подходяща за безглутеновата диета
Идеално е за хора, които имат глутенова непоносимост. Спокойно може да замените познатите брашна (съдържащи глутен) в нашето меню с брашно от зелени банани при приготвянето на редица специалитети. Интересното е, че брашното от зелени банани няма вкус на тропическите плодове, а по-скоро може да се сравни с пълнозърнестите брашна.

#Средство за отслабване
Оказва се, че зелените банани имат способността да се борят с излишните килограми. Изследвания сочат, че консумацията им увеличава способността на организма да изгаря мазнините и да придават на организма по-бързо чувството на пълнота и ситост. Зелените банани съдържат устойчиво нишесте, каквото има в пълнозърнестите храни и зеленчуците. Или с други думи казано – най-полезната и диетична форма на фибри, която може да се намира в храната. Това пречи на бързото покачване на нивата на кръвна захар, което пречи да огладнеем бързо.

#Предпазва от диабет
Както вече загатнахме по-горе, зелените банани предпазват от покачване на стойностите на кръвната захар. Нови проучвания сочат, че редовната консумация на брашно от зелени банани регулира кръвната захар и предпазва от диабет. Зелените банани разграждат мазнините бързо, което е от изключително значение за хората, страдащи от диабет или са в преддиабетно състояние.

#Прекрасна добавка към различни специалитети
Брашното от зелени банани е вкусно изкушение, което може да се добавя към най-различни коктейли и напитки като шейкове, дресинги, фрешове, смутита и т.н. Може да се смесва дори и с нормалното брашно за поддържане на вкус и консистенция.