Богати на минерали и фибри, ароматни и нискокалорични, водораслите са популярни, както в азиатската кухня, така и в диетата на населението в крайбрежните райони като Канада.

Адвокатката, филантроп и майка на две деца Амал Клуни яде водорасли всяка сутрин със закуската си, пише Vogue.

Какво хапва Амал, за да изглежда така великолепно? Защо трябва да включим водораслите в диетата си?

Снимка: iStock

„На хранителната везна водораслите тежат много повече от действителното си тегло: те са богати на йод, желязо, калций, колаген, аминокиселини и фибри“, обяснява Карън Палмър, интегративен специалист по здраве и хранене.

Морските водорасли са жизненоважни за околната среда и здравето на океаните. Те се борят с подкиселяването на водата, предотвратяват ерозията на крайбрежието и почистват морето. Водораслите съдържат много повече протеини, минерали и микроелементи от много зеленчуци. Морският мъх е една от многото ядливи разновидности на водораслите. Той е съставка на козметичния коктейл Strawberry Skin Glaze на Хейли Бийбър от Erewhon.

Как се грижи за красотата си една Мис Баба - вижте във видеото

Кога е най-подходящото време за консумация на водорасли?

„Важно е да ги консумирате редовно“, казва специалистът по хранене. „Опитайте да добавите водорасли към смути или си направете здравословна закуска, като добавите малко сусамово масло към листата от водорасли. Поръсете ги със сол и ги изпечете в гореща фурна за няколко минути“, съветва тя.

Рецепта за супа от морски водорасли

Съставки:

  • Морски водорасли по избор (поне два вида) – уакаме, нори, дулсе и др.
  • 2 стръка целина

За бульона:

  • 2 краставици
  • 6 стръка целина
  • 1 жълта чушка
  • 1 ябълка
  • 1 лайм
  • Няколко резена пресен джинджифил
  • Щипка лют червен пипер
  • 1 ч. л. чесън на прах

Начин на приготвяне:

Измийте добре водораслите. Подсушете ги в суха кърпа. Пригответе бульона, като поставите целината, ябълката, краставиците и чушката в сокоизстисквачка, след което добавете останалите съставки. Нарежете водораслите и целината на парчета и ги добавете към бульона.

Какви са ползите от редовната консумация на водорасли?

Снимка: iStock

1. Подобряват тонуса, структурата и еластичността на кожата. „Морските водорасли са богати на колаген, който поддържа кожата на лицето“, според диетолога. „Водораслите хидратират кожата и допринасят, тя да изглежда бляскава и свежа“, добавя той.

2. Водораслите помагат за растежа на косата. Те поддържат здравето на скалпа и помагат за по-бързия растеж на косата.

3. Подпомага мозъчната функция. Морските водорасли са богати на омега-3, мощно противовъзпалително средство, което е от решаващо значение за поддържане на когнитивната функция, и магнезий, минерал, който играе важна роля за намаляване на стреса.

4. Подпомага функцията на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза произвежда хормони.  Докато много храни са с все по-ниско съдържание на йод, водораслите имат способността да биоакумулират йод от морската вода, което ги прави отлични в подпомагането на щитовидната жлеза.

5. Подпомага здравето на червата. Водораслите са чудесни за здравето на червата и храносмилателната система са богати на полизахариди, които подпомагат развитието на добри бактерии.

„Високото съдържание на фибри и хранителни вещества ни помагат да се чувстваме сити по-дълго време, което ги прави полезен инструмент за поддържане на теглото“, припомня диетологът.

Кога не трябва да ядем водорасли?

  • Консумацията на морски водорасли не се препоръчва на хора с възпаление на щитовидната жлеза.
  • Консумирането на много водорасли може да доведе до натрупване на тежки метали като живак, кадмий и олово.

Най-често срещаните разновидности на ядливи водорасли за готвене

Снимка: iStock

Нори: Използва се за направата на суши. Има високо съдържание на витамин В12, който често липсва на вегетарианците и веганите, както и на желязо, фосфор и витамин А.

Уакаме: Богати на калций, желязо, манган, калий, натрий и витамин В12.

Комбу: Те са месни и хрупкави и са богати на йод. Водорасли се използват в японската кухня за бульон „даши“. В средиземноморските ястия го режат в супи и салати с моркови и краставици.

Хиджики: Трябва да се консумира в малки дози, защото е богат на арсен.