Лято е. Някои от нас сигурно вече са се пренесли на лазурния бряг, а на други съвсем скоро предстои да го направят. Независимо къде сте в този момент обаче, ние решхиме да бъдем в тон с най-слънчевия и морски сезон и да ви издадем тайната на приготвянето на две изключително ефикасни и лесни маски от... водорасли. Нека първо си припомним, че морските водорасли са добър източник на минерали и соли за кожата, а лечението с тях се слави като едно от най-предпочитаните в СПА центровете и естетичната медицина.

 

А ето ги и маските:

Маска за суха кожа

Към 1 разбит жълтък прибавeтe 2 с.л. водорасли спирулина на прах (3 таблетки от аптеката) и 1 ч.л. оризово брашно.

Нанесете сместа върху лицето си, като я оставите да действа не повече от 20 минути. Изплакнете с хладка вода или с отвара от зелен чай.

Маска за нормална към мазна кожа

Към 1 разбит белтък прибавяте 1 ч.л. хума и 2 с.л. водорасли спирулина на прах (3 таблетки от аптеката).

Маската се нанася върху лицето и се оставя да престои около 20 минути. Изплакнете с топла вода, след това – с хладка или с отвара от зелен чай.

Навярно се чудите защо водорасли и то точно спирулина?

Водораслите са изключително богати на витамини, антиоксиданти и минерали, като натрий и калий, на дефицитните в храната ни йод, магнезий, селен и желязо. Тези лековити обитатели на океана имат мощно антиейдж, хидратиращо и дори антицелулитно действие. Не случайно често ги откриваме в състава на почистващи млека и маски, на хидратиращи и подхранващи кремове и лосиони.

Спирулина пък е синьо-зелено водорасло, което, наред с всичко гореизборено, съдържа удивително високо количество белтъчини, аминокиселини, витамини и микроелемни. В неговия състав влизат още бета-каротинът и цинкът, които забавят стареенето и тонизират функциите на клетките. Те имат и уникалното свойство да неутрализират най-върлите врагове на младостта – свободните радикали.