Всяка диета е лесна за спазване през първите няколко дни. Изпълнени сте с мотивация, желание и нови мечти – виждате как влизате в летните панталони и чувате комплиментите на любимите си хора. За много от нас диетите приключват след стресиращ ден, парти или разочароваща среща с кантара. Moжем ли да се предпазим от това?

Вижте тези топ 5 навика, които саботират желаното ви тяло и не им позволявайте да стоят между вас и страхотната форма

Мерите се всеки ден

Кантарът е най-неточният метод за измерване на прогреса. Заради влиянието на хормони, сол, захар, подправки, алергии, различни храни и течности, цифрата може да не отразява правилно прогреса ви. Теглете се веднъж на две седмици в три последователни дни и вземете средноаритметичен резултат. Запишете си го в дневник. Тегленето всеки ден може да ви накара да се критикувате и да се чувствате зле, докато в действителност прогресирате към желаната цел.

Не се наспивате

Само една нощ с недостатъчно сън може да ви направи по-импулсивни и да ви накара да посегнете към бързата енергия на шоколада, вафлите и бонбоните. Освен това, липсата на сън стимулира складирането на мазнини и прави отслабването изключително трудно. Докато сте на диета, обръщайте специално внимание на режима си и спете поне 8 часа. През уикенда отделете време за следобеден сън и масажи.

Тренирате твърде много


Прекаляването със спорт може да повиши апетита – особено късно вечер. Колкото по-претоварени сте, толкова по-трудно е да откажете десерт или да се заситите с обичайното количество храна на вечеря. Ако спортувате всеки ден, намалете честотата на тренировките или ги сменете с по-леки занимания.

Давате си ‘’свободни дни’’

Много диети препоръчват т.нар ‘’свободен ден’’ – това е ден в седмицата, в който правилата на диетата не важат и може да хапнете повече от храните, които се свързват с излишно тегло - пица, паста, десерти. Макар че идеята почива на солидни научни изследвания, много дами приемат значително количество калории и вместо да се разтоварят, си връщат свалените през седмицата килограми.

Сравнявате се с останалите

Независимо дали се сравнявате с най-добрата си приятелка или корица на списание, твърде вероятно е да се разочаровате, че диетата ви все още не е донесла тяло ‘’като нейното’’. Много по-разумно е да помислите каква е най-добрата форма за вашия тип тяло и да се стремите към нея. Потърсете снимки, на които се харесвате, или си спомнете как сте изглеждали в периоди, в които сте се чувствали страхотно и уверени в себе си! Това ще ви зареди с мотивация вместо да ви казва: ‘’не е възможно’’ и да ви тласка към хладилника!

Със съдействието на www.artofrealfood.com