Ако по великденските празници яйцата, козунаците и агнешкото печено са ви дошли в повече, значи имате нужда от нещо свежо и леко. За закуска заложете на смутитата – здравословни, леки, питателни и лесни за приготвяне. Когато дойде време за обяд обаче, затруднението е по-голямо. Предлагаме ви 3 варианта, които са с хранителна стойност под 400 калории. Това са чудесни предложения, с които да дадете свеж тласък на тялото си след натоварващите празници.
Гръцка салата с киноа
Класическата гръцка салата е любима на много българи най-вече заради класическото съчетание на домат и сирене фета. Маслините пък ни доставят онзи средиземноморски вкус и аромат, към който имаме афинитет като страна с излаз на море. В комбинация с киноа, салатата е по-засищаща, така че може да обядвате само с нея, без да имате нужда от основно ястие.
1 к. ч. киноа (накисната и сварена)
2 ч. ч. спанак
1 червена чушка
7 чери домата
7 маслини каламата
¼ ч. ч. сирене фета
За дресинга
3 с. л. лимонов сок
2 с. л. оцет
1/2 с. л. зехтин
щипка риган
Нарежете зеленчуците и ги смесете в купа. В друга купа смесете киноата, спанака и половината от приготвения дресинг. Разбъркайте. Добавете останалите съставки. Отгоре наръсете сиренето. Добавете остатъка от дресинга по желание.
Калории: 397
Карфиолена пица
Пак ли хляб?! – ще си кажат мнозина. Не бързайте! Тази пица не е направена от традиционното тесто от брашно, а от карфиол.
2 1/2 ч. ч. сварен карфиол
1 яйце
8 кръгчета моцарела
2 с. л. настърган пармезан
сол и черен пипер
1/4 ч. ч. доматен сос
5-6 резена домат
2 скилидки чесън
1/4 ч. ч. прясно смлян червен пипер
пресен босилек
Свареният карфиол се пасира и се смесва с яйцето, нарязаната моцарела, пармезана, солта и пипера. Разстила се върху хартия за печене и се пече 15 минути в предварително загрята фурна до златисто. Пицата се гарнира с доматения сос и се овкусява със свежите подправки.
Калории: 272
Супа със сирене
Топлата супа е един от най-здравословните и полезни обеди, който може да доставите на организма си, независимо от сезона.
2 с. л. зехтин
2 стръка праз лук
малка глава карфиол
2 1/2 ч. ч. нискомаслено мляко
2 ч. ч. вода
1 дафинов лист
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. бял и черен пипер
3 с. л. пълнозърнесто брашно
1 1/2 ч. ч. настъргано твърдо сирене
1 с. л. лимонов сок
Нарежете праза и го задушете за кратко в зехтина. Добавете карфиола, млякото, водата, дафиновия лист, солта и пипера. Сварете ги, докато карфиолът омекне (8 минути), след което пасирайте. Размийте в половин чаша мляко брашното. Оставете супата на изключен котлон и на тънка струка добавете брашнената каша. След като е готова, добавете сиренето и лимоновия сок.
Калории: 247