Това, което наричаме "авокадо", е плодът на дървото от авокадо, носещо името Persea americana. Този плод е ценен заради високата си хранителна стойност и се добавя към всички видове ястия благодарение на добрия си вкус и богата текстура. Има много видове авокадо, а формата (от крушовидна до кръгла) и цветът (от зелено до черно) може да варират. След серия проучвания и статистически данни плодът с право си заслужи прозвището "суперхрана". Авокадото се нарежда сред първите места в списъка на най-здравословните храни на планетата. Повечето плодове се състоят главно от въглехидрати, докато авокадото е с високо съдържание и на здравословни мазнини. То съдържа над 25 основни хранителни вещества, включително витамините А, B, C, E, и K, мед, желязо, фосфор, магнезий и калий. Поради тази причина, ежедневната консумация на авокадо може да ни помогне да се справим с редица здравословни проблеми, както и да балансираме хранителния си режим.

Някои oт xpaнитeлните вeщecтвa в 100 грама авокадо:

Bитaмин K – 26% oт препоръчителния дневен прием;

Фoлaт – 20% oт препоръчителния дневен прием;

Bитaмин С – 17% oт препоръчителния дневен прием;

Kaлий – 14% oт препоръчителния дневен прием;

Bитaмин В5 – 14% oт препоръчителния дневен прием;

В6 – 13% oт препоръчителния дневен прием;

Bитaмин E – 10% препоръчителния дневен прием.

В състава си има още магнезий, манган, мед, желязо, цинк, фосфор, витамин А, В1 (тиамин), В2 (рибофлавин) и В3 (ниацин).

Един плод авокадо (около 170-200 грама) cъдъpжa между 250 и 320 ĸaлopии, 3-4 гpaмa пpoтeин и 28-32 гpaмa здpaвocлoвни мaзнини.

Bъпpeĸи чe cъдъpжa 14-17 гpaмa въглexидpaти, 12-14 oт тяx ca фибpи, ĸoeтo гo пpaви полезна pacтитeлнa xpaнa при всякакъв вид диета, както за отслабване, така и за покачване на мускулна маса.

Aвoĸaдoтo нe cъдъpжa xoлecтepoл или нaтpий и имa изключително ниcĸo cъдъpжaниe нa нacитeни мaзнини.

Снимка: iStock

Разгледайте още 10 здравословни ползи, които ще ви накарат да добавите авокадото в менюто си.

1. Авокадото е богато на мононенаситени мастни киселини

Около 77% от калориите на плода са от мазнините, които се съдържат в него. Основната част от тях е олеиновата киселина, която намалява възпалителните процеси и оказва ползотворно влияние върху гените, които се свързват с рака. Също така мазнините в плода са много устойчиви на окисление в следствие на високи температури, което прави маслото от авокадо една от най-подходящите мазнини за готвене.

2. Авокадото съдържа фибри

Фибрите са още една хранителна съставка на авокадото. В 1 авокадо се съдържат около 13 грама фибри, което е малко над 50% от препоръчителния минимален дневен прием. Комбинацията между тях и други ценни хранителни вещества на авокадото:

- Подпомагат отслабването, чрез засищане и регулиране на апетита;

- Регулират кръвната захар, предоставяйки разнообразие от макронутиенти – белтъчини, въглехидрати, мазнини;

- Редуцират риска от множество заболявания, като предоставят на организма необходимото, за да работи пълноценно – витамини, минерали и пр.

3. Високо съдържание на калий

Калият е важен минерал за организма, който много хора не успяват да си набавят дори в минимални количества. Макар бананите да се смятат за най-добрият източник, авокадото определено ги бие по точки, тъй като в 100 грама авокадо се съдържат 14% от препоръчителния дневен прием, в сравнение с 10%, съдържащи се в бананите. Според изследванията приемът на достатъчно количество калий се свързва с понижаване нивата на кръвното налягане, един от рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания и бъбречни увреждания.

Интересен факт: Въпреки високата си калорийна стойност, когато целим изчистване от мазнини, авокадо ще е по-добър избор спрямо банан, заради по-оптималната инсулинова реакция, която ще създаде богатият на хранителни вещества плод.

4. Намалява риска от сърдечносъдови заболявания

Резултатите от множество проведени изследвания сочат, че авокадото оказва изключително благотворно въздействие върху работата на сърцето и сърдечносъдовата система. Нивата на триглицеридите, холестерола, кръвното налягане са маркери за риск от развитие на сърдечносъдови заболявания. Изследвания върху влиянието на авокадото върху тези маркери, сочат че: 

- Понижава значително нивата на ЛДЛ („лошия“) холестерол с до 22%;

- Намалява нивото на триглицеридите с до 20%;

- Увеличава т.нар. „добър холестерол” с до 11%;

Снимка: iStock

5. Екстракт от авокадо подпомага за облекчаване на симптомите на артрит

Артритът е силно разпространена болест, като са познати много видове от заболяването и обикновено това са хронични проблеми, с които хората живеят през голяма част от живота си. Няколко изследвания сочат, че екстрактът от авокадо или соевото масло могат да намалят симптомите на артрит на костите, наречен още остеоартрит.

6. Мазнините в авокадото помагат да се абсорбират хранителните вещества от растителните храни

Когато става въпрос за хранителни вещества, трябва да знаете, че всъщност не количеството им е съществено, а начинът, по който те се абсорбират от организма. Научно доказано е, че ако добавите авокадо или масло от авокадо към вашето меню, то може да повиши стойността на хранителните вещества на другите растителни храни, които консумирате.

7. Помага в борбата с килограмите 

Въпреки че плодът е сравнително калоричен, той може да способства отслабването чрез редица механизми. Благодарение на богатото си съдържание на ненаситени мазнини, авокадото ни помага да се отървем от излишните килограми. Високото съдържание на фибри, както и количеството сложни въглехидрати, които се съдържат в плода, са причина консумацията му да ни държи сити за продължително време.

8. Предпазва от рак

Авокадото предоставя на организма ни многобройни фитохимикали, включително ксантофили и феноли, които помагат в предпазването и предотвратяването на развитие на ракови клетки. Протеиновото съединение, наречено глутатион, заедно с ксантофил-лутеинът, намаляват значително риска от рак на устната лигавица. Данни показват обещаващи резултати и относно въздействието на авокадото върху значително по-ниския риск от рак на кръвта, гърдата и простатата.

9. Въздейства благотворно върху кожата и очите

Авокадото е отличен източник на каротеноидите лутеин и зеаксантин, които помагат за предпазване от дегенерация на макулата и катаракта, и поддържат яснотата във фокуса на зрението. Същите тези две хранителни вещества действат като буфери срещу вредното влияние на UV-лъчите и така поддържат кожата здрава и еластична.

Очаквайте продължение на 10 доказани ползи за здравето от авокадото + 3 свежи рецепти!