Д-р Бранимир Кирилов завършва Стоматологичния факултет в София, специалност Дентална медицина през 1998 г. и през 2010 г. завършва Медицински университет - София със специалност Хуманна медицина. Единайсет години е бил преподавател в катедра по "Орална и лицево-челюстна хирургия" в Софийския стоматологичен факултет. През 2005 г. основава клиниката "Медикъл Дент". Носител е на Национален златен приз "Човешки ресурси" 2015 г. и наградата "Мениджър на съвременна дентална практика" – 2015г.

Какво означава „Smile design”

"Smile design" или "Дизайн на усмивката" e най-модерният подход в реализирането на красива усмивка. Преди да се направи коронка, фасета или имплант, пациентът има възможност предварително да се види реално как ще изглежда на финала на лечението. Дигиталният дизайн на усмивката се прави чрез симки, които се наслагват компютърно. Човек може да види новия дизайн на бъдещата си усмивка преди първата манипулация, преди да е имал намеса върху зъбите си. Факторите, работещи за перфектна усмивка, са различни - от дължина и ширина на зъбите, през форма, пропорции до цвят. За съвършените пропорции на една усмивка еднакво важни са състоянието на устни, зъби и венци, затова е необходим и комплексен подход при съставяне на индивидуален план на лечение, в който участват пациентът и стоматологът.

Какво е предимството на фасетите  

В проекта "Smile design" не отнемаме излишни тъкани. Изпиляваме самата пластмаса, а зъбът се награпавява, въщност само емайлът се надрасква. Емайлът е дебел 1,5 мм и под него следва дентин. Когато се пили много, се маха емйлът и се влиза в дентина. В този дентин циментите, с които разполагаме, са безпомощни - не могат да направят добра връзка с дентина. Малкото изпиляване дава възможност за запазване на по-голямата част от емайла, дори има зъби, които не се пилят, а само се наддават или някои участъци от зъба са неграпавяват. Реално запазваме 2/3 от емайла и изпиляваме само 1/3. Емайлът е много устойчив на въздействието на киселини и на въглехидрати, и поради тази причина, когато е запазен емайлът, зъбите не се развалят. Освен това циментите правят добра химическа връзка именно с емайла. Спазвайки тази технология - свързване на фасетата с цимента и на циментът с емайла се получава практически неразрушима структура.

Колко време издържат фасетите

Не мога да отговоря на въпроса: "Колко време издържат тези фасети?". Проблемът с фасетите може да дайде от недобра хигиенна поддръжка на зъбите и от развитие на друг кариес. Оттам би могъл да бъде проблемът на фасета - да се развие кариес.

Как се лекува пациент с кариес

Кариесът е заразно заболяване. Ако човек има един кариес, всички кариеси трябва да бъдат оправени за 2 до 3 месеца максимум. Ако пациентът по финансови причини не може да си позволи това лечение, за да стане толкова бързо, тогава това, което се прави е всичките стари пломби да се свалят, да се изчистват всички кариеси и на пациента да се направят временни пломби. А тези временни пломби една след друга постепенно се заменят с постоянни. Целта е от устатата да се премахнат микробите, които причиняват кариеса. Когато зъбите са оправени и пациентът вече няма кариеси в устата, започват контролни прегледи. Контролните прегледи следват на всеки 6 месеца първоначално, докато проследим какъв е кариозният потенциал на съзъбието. Ако на 6-я месец се установи кариес, се лекува. Ако след още 6 месеца отново се открие кариес, тогава се търси друга основна причина за този кариес. Тя може да е промяна в киселинността на слюнката, може да е промяна в количеството на слюнката. Ако имаме кисела слюнка и намалено отделяне на слюнка, това може да бъде причина за образуване на кариес.

Какво ново се случва в имплантологията в стоматологията

През последните пет години научните стоматологични центрове насочиха целта на изследване от костта към меките тъкани. Благодарение на това много операции стават възможни, които до преди 5 години бяха немислими. Това се дължи на многото знание за меките тъкани. Ако до 2010-2011 година златното правило беше, че имплант се слага само там, където има кост, последното правило е: "Имплант се слага там, където му е мястото, а не там, където има кост”. Това е възможно, защото може да се създава костно вещество, където има костен дефицит, благодарение на многото познание върху меките тъкани. Меките тъкани са новият акцент в имплантологията и това променя имплантологията като практика.