Ако се излезе от населеното място, навсякъде в полето ще се видят нежносините цветове на цикорията. Според народната вяра растения, които имат син цвят са закачени от синята дреха на Света Богородица. В народната медицина се използват корените и стръковете на цикорията, наречена още синя жлъчка.
"За цикорията трябва да знаем, че има жлъчкогонно действие и подобряват храносмилането. Сега могат да се съберат стръковете. На 20 см от върха се режат с нож или ножица. Сушат се", обяснява д-р Илияна Янева от Националния център по опазване на общественото здраве.
Прилага се под формата на запарка. С леко горчив вкус, цикорията стимулира храносмилането и засилва обмяната на веществата.
Как се приготвя чаят?
2 с. л. нарязани стръкове е добре да се запарят с 2 чаени чаши вода. Запарват се за около 1 час. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 1 винена чаша преди ядене.
Препоръката за пиене на билковите чайове е след един месец редовно пиене да се направи почивка за една седмица.