Богата на витамин С и антиоксиданти, тя е супер храна срещу сезонните настинки, преумора и стареене.

Мнозина от нас използват червените репички, но черната ряпа също не е за пренебрегване. Тя е изключително вкусна и полезна. За разлика от останалите плодове и зеленчуци, съдържанието на витамини, минерали и фибри в черната ряпа е сравнително по-високо. Тя съдържа, също така, захар, белтъчини, съединителна тъкан, много калциеви соли, магнезий, желязо. А също и голямо количество фитонциди и аскарбинова киселина.

Черната ряпа е изключително богата на витамини. Количеството на витамин С в нея е много по-голямо от редица по-известни плодове и зеленчуци като ябълките и морковите, например. Американски учени установиха в края на миналата година, че редовната консумация на черна ряпа помага при грип и настинка. Тя подсилва имунната система и помага на организма да се пребори с вирусите и бацилите.

И това не е всичко. Ако страдате от запек, черната ряпа е прекрасна алтернатива пред лекарствата с неприятни странични ефекти. Растението съдържа много фибри и вода и това помага за правилното функциониране на червата. Наскоро изследване проведено в Швейцария доказа, че именно поради това свое качество черната ряпа може да се използва успешно за намаляване на теглото.

От друга страна черната ряпа допринася и за прочистването на черния дроб, регулира задържането на вода в организма и за засилването на имунната система. Благодарение на своите антибактериални свойства тя регулира микрофлората в стомаха и червата и помага да се запази необходимото количество добри бактерии.