Родината на босилека (Ocimum basilicum) са тропиците на Азия и Африка, но лесно се отглежда и в нашите градини и саксии. Ароматът е много приятен и напомня на смесица от мащерка и мента. Името му произлиза от гръцката дума "basilicon”, което означава "царски” - цяр, мехлем, подправка.

В Индия го наричат "тулси” и е с широко приложение в аурведическите рецепти. Д-р Гати и д-р Каджола окачествяват босилека с по-слабо действие от евкалипта, но с по-добро действие от мащерковото масло, при заболявания на дихателните пътища. Поради антиспастичното действие помага при хълцане и магарешка кашлица. Едновременно с антисептичното въздействие е ефективен при запушен нос и синуит, диарии и газове, хроничен гастрит и безапетитие, подобно на ментата.

Вана с босилково масло действа тонизиращо, възбуждащото и освежаващо

Есенцията е със светло зелено-жълт цвят. Тя съдържа линалоол, който се намира също и в бергамотовото и лавандуловото масла. Освен това е богата на цинеол, евгенол, гераниол. В ароматерапията може да се съчетава с индрише, исоп и бергамот при слабост, нерешителност, нервност, потиснатост, депресия. Също така действа срещу безсъние, усилва сърдечната дейност, приповдига настроението и укрепва организма след умствена умора. По време на бременност босилковото масло е добре да се избягва.

■Листо от босилек, наложено върху мястото, ужилено от оса или стършел, бързо облекчава локалния оток и болката.
■Сокът от листата служи като средство за подмладяване, ако се взема два пъти на ден по 1 чаена лъжичка.
■Китка свеж или изсушен босилек е доказан репелент срещу насекоми, особено против комари.

В кулинарията босилекът има неизменно място в доматените сосове за спагети

Като свежа и изсушена подправка се прибавя към пици, ястия от риба и пиле. Прословутият зелен сос песто с донякъде анасонов и карамфилов аромат, се приготвя основно на базата на босилека. У нас на много места се предлага и италианската салата "Капрезе”от домати, моцарела и листчета свеж босилек.
Не е късно и сега да си изсушите няколко връзки босилек за зимата. Другата отлична възможност, за да разполагате със свеж босилек по всяко време, е да си засадите босилек в саксия.