Групата на водноразтворимите витамини от групата В е голяма: В1, В2, В3 В5, В6, В9, В12. В незначително количество, някои се произвеждат в организма, но основният източник са естествените храни.

Витамин В3 (ниацин, никотинова киселина) поддържа кожата и е незаменим за здравето на мозъка и нервната система като цяло. Съществен е за метаболизма на основните хранителни съставки - въглехидрати, протеини и мазнини, като понижава нивата на холестерола и триглицеридите. Освен това оказва стимулиращ ефект върху имунната система за справяне с бактериални инфекции, особено със стафилококите.

Оплакванията от кожата и ноктите са белег за недостиг на витамин В3.

Например, чупливост и деформация на ноктите, а по кожата поява на червени петна със сърбеж по изложените на слънце части на тялото - лицето, ръцете, краката.

Източниците на витамин В3 са следните храни:

Овесени ядки, лешници, бадеми, яйца, мляко, сирена, плодовете (праскови, пъпеши, манго, грозде, смокини, тикви), зеленчуците (червени чушки и домати, спанак и други зеленолистни зеленчуци), пълнозълнозърнести пшенични брашна и триците им. Точно в обвивката на зърната се съдържат витамин В3, калций, желязо и цинк.

Лесна рецепта за салата от суров спанак

Измитите листа от спанак се нарязват и подправят с ябълков оцет, олио от семки от грозде, сол, пипер и се комбинират със солени тиквени семки.

Изброените по-горе храни помагат със своя състав кожата да не се изсушава и да не бъде раздразнена.