На пръв поглед това е едно обикновено и щастливо семейство от Ланкашър, Великобритания, което преди 19 месеца се сдобива с най-голямата радост – ражда им се син на име Харисън. Преди 2 години Виктория Росков току-що се е омъжила за мъжа на мечтите си Брад и е бременна в 9 седмица, когато кръвен тест, който е част от рутинните изследвания при бременност, води до неочаквано и разтърсващо разкритие, което променя живота й. Тя е ХИВ позитивна.

"Първата мисъл, която ми мина, беше: "Ще умра", - казва тя пред Daily Mail. "Бях сигурна, че това е смъртна присъда. Че или ще трябва да прекъсна бременността, или че Харисън също ще се роди ХИВ позитивен. Мислех, че това е просто задънена улица и за двама ни. Спомням си, че плаках много".

Учудващо е, че изследванията на 30-годишния ѝ съпруг Брад са отрицателни за вируса. Благодарение на лекарствата, които Виктория приема по време на бременността си, момченцето им също се ражда с отрицателен тест. Животът на Виктория, която е завършила висше образование и сега работи в областта на цифровия маркетинг, се променя за един миг.

Младата жена си спомня как е научила новината. След първия видеозон на бебето и в момент, в който двамата с Брад били развълнувани, че ще имат бебе, в болницата я издърпали настрани и й казали, че „тромбоцитите ми са много ниски и причината е, че имам ХИВ.“

Първото нещо, което прави Брад, е да хване съпругата си и да й каже, че я обича и че са заедно във всичко. Истината обаче е, че и двамата са в шок. Питат се кой кой е заразил, другият има ли го, какво ще се случи оттук насетне.

Виктория решава да преодолее съкрушителната новина, като сподели опита си с другите в TikTok. Тя започва да прави кратки видеоклипове, в които разказва за чувствата си, и ги публикува в сайта за видеосподеляне. Това, което в началото било лично преживяване, след това започнало да се гледа от милиони хора онлайн.

"Когато започнах, не познавах други жени с ХИВ, така че бях доволна, че развенчах някои от стереотипите за това, което в крайна сметка е лесно управляемо здравословно състояние.“

Вместо да води монолог, Виктория използва видеоклиповете, за да дава откровени отговори на многобройните въпроси, които получава онлайн.

Дали бебето определено е на съпруга ѝ? Да.

Има ли риск да предаде вируса на съпруга си или на други хора? Не, благодарение на трите антиретровирусни таблетки, които тя приема всяка сутрин.

Но има един въпрос, който привлича повече от един милион гледания в TikTok: как една жена от средната класа, с висше образование, изобщо се е заразила с ХИВ?

"Това е въпросът, който е събрал най-много гледания. А отговорът е, че когато ме диагностицираха, казаха, че изглежда съм се заразила с ХИВ през последните няколко години, въз основа на количеството на вируса в кръвта. Това означаваше, че съм се заразила от връзката ми, в която бях, преди да срещна съпруга си, защото за щастие той беше отрицателен.“

В посочения период от време младата жена е имала един постоянен партньор, с когото в някакъв момент е правила секс без предпазни средства.

"Хората си мислят, че трябва да си направил нещо странно, мръсно или гнусно, за да се сдобиеш с него. Но това не е така.“

Виктория не е имала причина да подозира, че съществува особен риск, и е убедена, че бившият ѝ не е имал представа, че е носител на ХИВ, и следователно я е излагал на опасност.

Няколко месеца след края на връзката им тя се запознава със съпруга си Брад през 2018 г. чрез приложение за запознанства. Той е музикант и е също толкова очарован от Виктория. След две години заедно двойката се жени през септември 2020 г.

Като всяка млада двойка, те се гордеят с това, че изграждат съвместен живот, купуват къща в живописно пазарно градче близо до Болтън и прекарват уикендите в обикаляне на антикварните пазари, за да обзаведат дома си. След това се появяват двете чертички на теста за бременност и радостта им е още по-голяма. До момента, в който диагнозата на Виктория променя живота ѝ.