Водещи експерти и журналисти събра Philips Bulgaria събра на специална дискусия за замърсяването на въздуха – един от най-сериозните и наболели проблеми, които касаят човешкото здраве в глобален мащаб.

По време на дискусията с д-р Тихомир Мустаков (алерголог и педиатър), доц. инж. Детелин Марков (изследовател в Ценър за изследване на микроклимата, енергията и околната среда при ТУ-София) и Илияна Гарчева (маркетинг мениджър на Philips) бе обсъдена нуждата от целенасочени усилия за опазване на човешкото здраве и околната среда в дългосрочен план. 

Доц. инж. Детелин Марков представи информация за критичното замърсяване на въздуха в България, данни, свързани с параметрите и състава, както и въздействието му върху човека. Д-р Тихомир Мустаков подчерта, че причина за нарастване на респираторните заболявания и алергии у нас, особено при децата, е мръсният въздух у дома. Илияна Гарчева обобщи, че София е един от най-замърсените градове в Европа, което води до сериозни рискове за здравето и прави нуждата от превенция изключително голяма. София е сред най-рисковите за здравето градове в Европа заради замърсяването с фини прахови частици.

Според данни на Световната здравна организация въздухът вкъщи може да бъде от два до пет пъти по-замърсен, отколкото този навън, защото зависи от редица фактори – замърсителите и алергените в затворените пространства, полен, фини прахови частици, мухъл, животинска козина.

В рамките на събитието бе представено едно от достъпните решения на проблема със замърсения въздух в затворени пространства – Philips Combi 2в1 – пречиствател и овлажнител за въздух. Уредът има функцията да пречиства до 99,9% от бактериите, вирусите, фините прахови частици, алергени, газове и миризми, благодарение на немската система за пречистване на въздуха с ХЕПА филтър и филтър с активен въглен.