Фабрика за шоколадови изделия на фирмата „Киндер“ в Белгия затваря заради случаите на салмонела, които са свързани с шоколадовите яйца на компанията, пише Би Би Си.

Белгийските власти наредиха да се изтеглят всички шоколадови продукти, произведени във фабриката в Арлон, която е собственост на фирмата „Фереро“. Сред изтеглените продукти са яйцата „Киндер сюрприз“, „Киндер сюрприз макси“, „Киндер мини яйца“ и „Киндер шокобонс“.

„Заводът ще бъде отворен отново едва след като бъде сертифициран от властите. Това изтегляне засяга само продуктите Kinder, произведени в Арлон, Белгия. На завода в Арлон се падат около 7% от общия обем на продуктите Kinder, произвеждани в световен мащаб на годишна база“, се казва в официално изявление на „Фереро“.

Случаи на салмонела са докладвани вече в няколко държави, сред които Великобритания, Германия, Франция и Белгия. Затварянето на фабриката се е наложило, след като от компанията производител не могли да предоставят всички документи на разследването.

„Фереро“ описват изтеглянето на продуктите като „превантивно“, като са категорични, че нито един продукт, достигнал до пазара, не е дал положителен тест за салмонела.

Вижте повече в сайта на bTV Новините.