Практиката в много болници по света е бебето да бъде изкъпано веднага след раждането. Така е и в България. Все повече родители в последните години обаче настояват тази първа баня да бъде отложена за малко по-късно. Препоръките на Световната здравна организация (СЗО) също са в тази посока – първото къпане на здраво бебе да бъде отложено за след 24 часа, От СЗО обаче не посочват какви са причините за това.

Други източници твърдят, че периодът преди първата баня трябва да е 12 часа след раждането.

Снимка: istockphoto

Ново изследване, публикувано в списание "Акушерска, гинекологична и неонатална грижа" (Obstetric, Gynecologic & Neonatal Nursing), обаче дава точна обосновка какви са ползите за майката и бебето - забавянето на първата баня на здраво новородено поне 12 часа след раждането увеличава шансовете майката да кърми изключително бебето по време на болничния си престой.

Обясненията за това са няколко. Незабавният контакт кожа-до-кожа между майката и бебето създава по-тясна връзка между тях.

Снимка: istockphoto.com

Ако новороденото бъде изкъпано, това забавя процеса. Освен това в първите минути на бял свят бебето се нуждае от прегръдка, милувка и майчина топлина – нещо, което банята няма как да му даде. От своя страна водата, с която то ще бъде изкъпано, независимо с каква температура е тя, променя телесната температура на детето и то се стресира. Всички тези фактори могат да окажат влияние върху нагласите за сукане на бебето.

Снимка: istockphoto.com

В някои страни и болнични заведения отложеното къпане се е превърнало в практика. В коментар може да споделите дали вашето бебе е било изкъпано веднага след раждането, къде сте раждали и дали сте гушнали малкия вързоп непосредствено след раждането.