Запознахме се с изключително симпатичните момичета от LEYA по време на тазгодишния "Фестивал на Здравето". Суровите им барчета не само изглеждат добре, но вкусът им е истинска сбъдната мечта. Моментално пожелахме да научим подробности за продуктите на новия здравословния бранд в България, ето какво ни споделиха в следващото интервю!

Здравейте! Представете LEYA накратко.

Ние сме Ива, Зуза, Буби и Мария, а LEYA е нашата сбъдната мечта за здравословен суров десерт с незабравим вкус. LEYA е и първият подобен в света с пълнеж. Основната ни цел бе да създадем продукт, който напуска границите на сега съществуващите в целия свят скучни сурови барчета, и да докосва сетивата на хората, да изглежда добре и да има характер.

Какво ви различава най-силно от останалите производители на здравословни храни и продукти?

За нас не е достатъчно храната да е здравословна, трябва и да доставя истинско удоволствие, като сочна българска праскова в горещ летен ден. Затова отделихме над две години в непрестанни усилия, за да създадем изделие, което да стане еталон за вкус и качество. Оттук нататък започват и техническите разлики – в процеса и технологията на производство, в рецептите, в ангажимента ни към клиентите (ние няма да позволим влошаване на качеството с времето, както наблюдаваме при други, и то големи чуждестранни производители). LEYA е и единственият суров десерт, който не можем да си направим вкъщи с подръчни материали и евтини съставки от магазина (поне ние не успяваме).

Какъв тип продукти предлагате и за какво са най-подходящи?

Никога не сме искали да създадем универсален продукт. LEYA извира от сърцата ни и отразява нещата, които ние обичаме. Бидейки дамски екип, допускаме, че и аудиторията му е ще е главно дамска, защото все пак имаме разлики с мъжете във вкусовете, които харесваме. Самото производство е доста сложно, което се отразява и на цената, и предполага по-тясна ниша. Това не ни притеснява ни най-малко.

Продуктите, които предлагаме са висококачествени и добре балансирани, както като вкусово изживяване, така и като състав. Установихме, че са изключително добри и за атлети, което за нас беше неочаквано. Оказа се, че им допада лесната за отхапване, сдъвкване и преглъщане текстура, ненатрапчивите вкусове, липсата на неприятни усещания в стомаха след ядене при тренировка. LEYA беше изпробвана и при ски преходи в Канада при отрицателни температури, където се представи по-добре от големите американски марки.

Имаме изключително много положителни отзиви за LEYA и като заместител на хранене - типични офис дами, млади, образовани, активни, ни пишат, че остават заситени за дълго време и не им се налага да мислят за типичните офис изкушения като вафли и солети.

Какви са най-големите ползи от продуктите ви за здравето?

Всяка LEYA носи различни ползи, благодарение на многообразието от сушени плодове и зеленчуци, които използваме. Съдържанието на бавни въглехидрати и бета-глюкани дава енергия и засища за дълго време, като бонус укрепвайки сърдечно-съдовата система; разнообразиетo от минерали поддържа количеството на водата в организма; витамините активизират и регулират метаболизма.

На всяко изделие поставяме информация за гликемичен индекс, гликемично натоварване, ниво на фибри и бета-глюкани, най-важните за десертчето витамини и минерали като процент от дневната ни потребност. Стараем се потребителите да могат да придобият ясна, четима, категорична информация за елементите, които влияят върху тяхното здраве.

Благодарение на стриктния подбор на суровини и параноичното ни отношение към хигиената, в нашите изделия няма патогени или плесени. Изследваме и за агро отрови, тежки метали и замърсявания, и отново - имаме напълно чисти продукти.

Ива Палма
Снимка: Евгений Милов

Откога сте на българския пазар и къде предлагате основно продуктите си в продажба?

Разпространението в България започна през януари тази година и в момента работим с над 200 обекта - както био магазини, така и супермаркети, фреш барове, аптеки.

Какво беше най-интересното за публиката, което представихте по време на "Фестивал на здравето" 2017.

Неочакваните вкусови комбинации. Ние нямаме десерт, който има аналог при друг производител, и дори най-добре запознатите със световните марки оставаха изненадани.

Къде могат да бъдат опитани отново продуктите ви от публиката и планирате ли скоро ново участие на други събития в България през годината?

Регулярно организираме дегустации в магазините, където продаваме LEYA, като качваме информация във Фейсбук страницата ни за предстоящото събитие. Това е чудесна възможност човек да се докосне до всички вкусове и да се запознае с нас. Близките месеци не планираме участие в друго събитие.