За първи път опитах хинап от падналите плодове на дърво в Ботаническата градина в центъра на София. Вкусът беше вълнуващо непознат, но каква още по-голяма изненада бе да видя български продукти от хинап по време на тазгодишното издание на "Фестивал на здравето". Представям ви Драгомир Драганов, заел се със задачата да произвежда здравословни храни и напитки от богатия на витамин C плод, който утолява жаждата в летните горещини.

Здравей! Представи компанията за хинап накратко.

Привет от Станислава и Драгомир! Семейната ни фирма е създадена преди 20 години, но започнахме новата свежа линия в дейността й преди седем години. Началото беше поставено с посаждането на 100 дървета от малко познатият у нас плод хинап, който също така е известен като финап, китайска фурма, червена фурма, жожобе, джиндифил, дзиндзифка и други.

Какво ви различава най-силно от останалите производители на здравословни храни и продукти?

Главният герой в нашите продукти е хинапът, но представен след различни видове обработка така, че да запази ценните си свойства и вкусови качества. При нашите продукти ние комбинираме различни техники на получаване на крайния продукт като изсушаване, лиофилизация (процес на дехидратация) и добиване на концентрат от плода. При всяка от посочените техники целта е да се запазят максимално здравословните свойства и вкусови качества на хинапа.  

Какъв тип продукти предлагате и за какво са най-подходящи?

Негазираната напитка от хинап тонизира и утолява жаждата в летните горещини. Освен това можете да си набавите почти половината от необходимата дневна доза витамин С. Ползите от този сладък еликсир са безброй.

Дехидратираните хрупкави кръгчета от хинап могат да се използват и за приготвянето на естествено сладък и много здравословен чай. Потребителите, които не използват бяла захар, могат да използват продуктите ни за естествено сладка добавка в готварството. Използването му в десерти, мляко, салати, печива, супи и енергийни барчета допълва кулинарните шедьоври. За питателно и балансирано хранене предлагаме три различни комбинации на хинап със сурова ядка - кашу, орех или бадем. 

Снимка: Евгений Милов

Какви са най-големите ползи от продуктите ви за здравето?

За нашите продукти използваме плодове от хинап, които са богати на мазнини, киселини, белтъчини, захари и микроелементи (йод, желязо, кобалт, калций, фосфор, витамините С, А и В2). Съдържанието на витамин С е по-високо между 10 и 20 пъти от това на цитрусите (лимон, киви, портокали). Плодовете също съдържат влакнини като пектин, киселини като ябълкова киселина и фолиева киселина и танин. 

Поради лечебните си свойства хинапът е известен и с приложението си в народната медицина. В нея са известни рецептури на отвари от плодовете на растението за нормализиране на кръвно налягане и при простудни заболявания. Могат да се приготвят каши за общо укрепване на организма в комбинация с други растения като годжи бери и плодове като сушени сливи и други допълнителни съставки.

Известни са също така и рецептури на комбинирани отвари от хинап и билки, примерно с билката Еклипта алба, дяволска уста, зелена соя и други. Хинапът е плод, който отдава здраве и аромат навсякъде където се ползва. 

Снимка: Драгомир Драганов

Откога сте на българския пазар и къде предлагате основно продуктите си за продажба?

От началото на годината, като към момента продуктите ни могат да бъдат закупени от нашият онлайн магазин, както и при нашите партньори от www.zoya.bg, www.zemela.eu. За територията на София можете да ни намерите в АБО Маркет, ZOYA Смесен Магазин 1 и 2. В Пловдив можете да ни намерите в магазини Лекси Гранд и Лекси, а в Шумен, Варна и Търговище - в магазини BulMag. Очаквайте ни скоро и на много нови места!  

Какво беше най-интересното за публиката, което представихте по време на Фестивал на здравето 2017

Всеки посетител на фестивала можеше да се запознае и опита от супер плода хинап, който е в петицата на най-полезните растения в света. Голям интерес предизвика и сока от хинап, който беше като тонизиращ и освежаващ еликсир в горещите дни по време на фестивала. Бяхме приятно изненадани от факта, че голяма част от посетителите се връщаха неколкократно да опитат и закупят отново от нашите продукти.   

Къде могат да бъдат опитани отново продуктите ви от публиката и планирате ли ново скорошно участие на други събития в България през годината?

Планираме да участваме на следващото издание на "Фестивал на здравето", което ще се проведе през януари 2018 г. Също така имаме намерение да се включим и в предстоящото през септември изложение "Аз събуждам България”. Продуктите ни могат да бъдат опитани на организирани дегустации, които подготвяме с нашите партньори, но повече информация за тези събития ще можете да намерите на hinap.bg.

Снимка: Драгомир Драганов