Подправката дафинов лист е много популярна у нас. Едва ли има домакиня, която да не го използва за телешко варено, гювеч с месо, рибно фрикасе или в маринатата за краставички и домати. Сушените дафинови листа трябва да са цели, защото при начупването им се губи ценният им аромат.
Дафиновият лист усилва апетита, благоприятства храносмилането и облекчава червата от газове.
Неоценима подправка е за риба, дивеч, говеждо, телешко и свинско месо.
Изважда се от ястието преди сервиране, заради горчивия си вкус.
В българската народна медицина малко може да се открие за приложението му като лечебно растение, защото дафиновият храст расте при влажен и топъл средиземноморски климат.
В Гръция от клонките на дафиновия храст са плели лавровия венец за победителите. Настойка от дафинови листа са използвали срещу болки в стомаха. От листата и плодовете са извличали етерично масло за мазане при сковани стави и болки в мускулите.
Вдишванена на лаврово масло помага за отпушване на носа. Дъвчене на дафинов лист премахва лошия дъх в устата, поради антисептичните му свойства.
Етеричното лаврово масло има приятен аромат и ценни качества. Една - две капки в ароматичната лампа успокояват по-добре дори от валериана. Благодарение на фитонцидите дезинфекцира помещението, като убива болестотворните микроорганизми.
В миналото дафиновите листа са използвани като хигенна добавка към водата за измиване на ръцете преди хранене.
В ароматерапията се използва за засилване на концентрацията и премахване на напрежението.