Акупресурата е източноазиатска древна практика, датираща от преди повече от 5 хилядолетия. Тя дори е била използвана за лечение на редица заболявания от психологически характер, както и за подобряване на половия живот.

За разлика от акупунктурата, която използва игли, акупресурата се доварява единствено на натиска на пръстите върху определени зони на тялото. Преди да пристъпим към акупресурата, е желателно да си създадем спокойно кътче, където да се отпуснем и да се отдадем пълноценно на процедурата. Дълбокото дишане също е от значение за ефективното действие на терапията.

Притискането върху определени точки може да се извършва достатъчно ефективно както от палеца и останалите пръсти, така и от кокалчетата на пръстите, дланите или страните на ръцете. Уверете се, че притискането е стабилно и неподвижно. Натискът върху конкретната зона се увеличава бавно през интервал от три минути. Силата на натискът трябва да бъде толкова силен, че да се почувства лека болка.

#Точка 1 (Nel Guan)
Натискът върху тази точка облекчава и предотвратява чувството на гадене. Тя се намира на разстояние три пръста от основата на китката. Натискът се извършва чрез палеца с леко въртеливо движение, с продължение до 2-3 минути.

#Точка 2 (Долина на обединението)
Тази точка облекчава стреса и напрежението. Тя се намира в ципестата областта на ръцете ни, между показалеца и палеца. С помощта на показалеца и палеца на другата ръка,се хваща посочената точка от двете страни и се прилага твърд натиск в продължение на 2-3 минути, докато едновременно с това правят дълбоки вдишвания и издишвания.

#Точка 3 (Рамeнна вдлъбнатина)
Тази точка помага ни Qi потока. Тя е разположена в центъра между рамото и основата на врата. Прилагането на натиск тук помага за облекчаване на стреса.

#Точка 4 (Централен трезор)
Намира се на два пръста рарзстояние от ъгъла, при който ръката се повдига. Натискът върху тази точка помага за повишаването на притока на кръв и балансирането на емоциите. Натискът се извършва в продължение на 2-3 минути.

#Точка 5 (Небесен стълб)
Точките на "небесния стълб" са разположени под основата на черепа и на половин инч растояние една от друга, от двете страни на гръбначния стълб. Обгърнете черепа с ръце, така че двата палеца да легнат непосредствено върху точките. Масажирайте с кръгови движения областите в продължение на три минути, като междувременно вдишвате и издишате дълбоко със затворени очи. Стимулирането на течи точки помага при безсъние, скованост и изтощение.