Ананасът е тропически плод, който произхожда от Южна Бразилия и Парагвай и расте върху дърво с височина от 70 см до почти 2 метра. Интересен факт е, че дървото ражда плод веднъж на две години. За сметка на това, консервните предприятия успяват да оползотворят всичките му съставни части – кората, основата и зеленината за направата на оцет, алкохол или храна за животни.

Thinkstock/ Guliver Photos

Освен това причината за бързото широко разпространение на ананасите е, че моряците винаги държали ананаси на борда, за да се предпазят от кожната болест скорбут, която се развивала при липсата на витамин C, а ананасът бил, и все още е един от най-богатите на витамина плодове. Най-ценната му съставка обаче е ензимa бромелаин.

Thinkstock/ Guliver Photos

Представяме ви 8 причини да ядете ананас:

1.Лекува синините
Мощният протеолитичен ензим - бромелаин, който ананасът съдържа в обилни количества, предотвратява и ускорява заздравяването на синините. Появата на синини представлява разкъсване на малките кръвоносни съдове под кожата, наречени капиляри. Някои козметични хирурзи дори препоръчват този ензим за намаляване петната след козметични процедури. Освен това, бромелаинът потиска образуването на кръвни съсиреци, които могат да блокират кръвообращението.

2.Засилва имунната система
Бромелаинът има висока степен на усвояемост. Веднъж попаднал в кръвния поток, той подпомага функциите на имунната система, участвайки в разграждането на ненужни и външни за тялото белтъци.

3.Облекчава разширените вени
Друга функция на бромелаина е почистване на кръвоносните съдове от полепнали по стените им липопротеини. В това си свойство облекчава съществуващи разширени вени и се явява предпазна мярка за появата на такива, а също и на подагра.

4.Детоксикира тялото
Ананасът може да допринесе за ограничаване на въздействието на токсични микроорганизми в червата, както и да помогне на антибиотиците да работят по-ефективно, когато се лекувате с такива.

5.Унищожава ракови клетки
В действителност, ананасът се използва от някои лекари като част от процеса на химиотерапия. Проучване от 2011 г. в престижното списание Molecular Carcinogenesis установява, че бромелаинът потиска растежа на два вида човешки ракови клетки, включително клетките на меланома. Друго проучване от 2010 г. в списаниеBioFactors показва, че ензимът индуцира смъртта на клетките, които причиняват рак на гърдата.

Thinkstock/ Guliver Photos

 6.Помага за смилането и разграждането на белтъците
Ензимът бромелаин има способността да смила белтъците. Това го прави желан в менютата на всички, които се занимават с бодибилдинг, фитнес и други спортове, изискващи богата на протеин диета.
Основната функция на бромелаина е да катализира смилането/разграждането на белтъците. В това си свойство той силно се отличава от ензимите, отговарящи за тези функции в храносмилателната система на човека.
Спецификата му се състои в това, че действа еднакво добре, както в киселинна, така и в алкална среда.

7.Скъсява времето за възстановяване от мускулна треска, схващания и др.
Важно за спортуващите качество на ананаса е способността му да облекчава състоянията на мускулен дискомфорт.
Освен като ускорител на храносмилателните реакции на протеините в стомаха, дванадесетопръстника и тънките черва, бромелаинът има и някои други свойства, свързани с разграждане на протеини в кръвния поток и тъканите.
Той е силно популярна добавка за възстановяване от контузии от различен характер - натъртвания, мускулни разкъсвания, разтягания, отоци и др.

8.Облекчава колитите
Цялостното му благотворно въздействие върху храносмилателния тракт може да облекчи съществуващи изострени колити - група заболявания, които поразяват лигавицата на стомашно-чревния тракт, по-специално тънките черва и дебелото черво.

Thinkstock/ Guliver Photos

Имайте предвид, че най-много от полезното вещество бромелаин се съдържа в централната, по-твърда част на плода. Ако частта е прекалено твърда, може да я пасирате с кисело мляко или да я превърнете в свежо фрапе. Ако не ви допада, няма страшно, защото и в меките части ще откриете достатъчно от ензима и останалите полезни съставки на плода - фибри, витамин C, фитохимикали, антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и предпазват от увреждане на клетките.

И тъй като, вероятно вече сме ви убедили в страхотните качества на ананаса и може би дори бихте си го отглеждали вкъщи, ще ви кажем, че това хич не е трудно. Ако отделите зелената корона на плода и я оставите да изсъхне 2-3 дни, засаждането й след това ще доведе до израстването на въпросното дърво.

Добавяме и няколко идеи как да включите ананаса в менюто си:
-Добавете го в салатата! Кисело-сладкият му вкус ще добави много свежест на зелената салата или айсберг, с малко моркови и червено цвекло.

Thinkstock/ Guliver Photos

-Много вкусно се получава и когато го добавите към основно месно ястие на фурна. Лошото е, че темепературната обработка разрушава бромелаина.
Thinkstock/ Guliver Photos

-Закусвайте с пресен ананас! Така денят ви ще започне със свежа енергия в тялото!

Thinkstock/ Guliver Photos

Знайте, че..
Ако приемате антикоагуланти, трябва да се консултирате с вашия лекар преди да приемате бромелаин, защото те също помагат за предотвратяването на кръвни съсиреци и могат да взаимодействат с разредител на кръвта.