Джинджифилът е зелено растение, чиито корени се използват в Китай и Индия от древността, а в Европа се разпространява през 13 век, благодарение на Марко Поло. То носило значими печалби на страните от азиатския свят, които го търгували в продължение на 2000 години, изнасяйки го към Римската империя, където го зачитали заради лечебните му свойства, но все още не го използвали като кулинарна съставка.

Пресният джинджифил има остър и парлив вкус с аромат на лимон. Завидна е славата му на афродизиак. Представяме ви 7 негови качества, които го правят изключително ценен за организма ви:

1. Джинджифилът потиска апетита и затопля храносмилателните сокове. Препоръчваме ви да хапвате по малко пресен джинджифил преди да отидете на обяд. Ще предотврати риска от преяждане, като същевременно ще забърза храносмилането.

2. Съставките в корена изчистват микроциркулаторните канали на тялото, включително решават проблема с дразнението на синусите, което се обостря точно в пролетния сезон.

3. Помага и при гадене. Например след медицински операции, много често се препоръчва за блокиране на повдигането. Може да сдъвчете джинджифила с малко мед за по-вкусно.

4. Индийското растение може да ползвате и ако имате проблем с образуването на газовете. То облекчава разстроения стомах и успокоява подуването на корема.

5. Скърцане в ставите? Със своите противовъзпалителни свойства джинджифилът може да елиминира и този дискомфорт. Вземете си етерично масло за баня или крем за след къпане и ще премахнете болките в мускулите и ставите.

6. При хрема. Разбъркайте си един чай от джинджифил и ще се отървете от задръстванията в гърлото и носа. Запарването на чая носи още по-големи ползи!

7. Подправката може и да подтиска хранителния апетит, но пък повдига апетита в леглото. Ако скуката е нахлула в спалнята, сгответе си по една джинджифилова супа.

 

Ето и 3 бързи предложения за включване на полезната съставка в ежедневното меню:

1. Ориз с джинджифил:

След сваряване, махнете капака на тенджерата и бързо разбъркайте със ситно нарязани чесън, джинджифил, зелени люти чушки и листа от пресен кориандър - вкусът и ароматът ще побъркат сетивата ви от желание, така че внимавайте кога го ползвате!

2. Добавете го в напитка

Ако изстисквате фреш от плодове, нищо не пречи да добавите малко от вълшебния корен. Пробвайте например съчетанието от моркови, ябълки, лимонов сок и джинджифил.

3. Към десерта

Настърган върху ванилов крем или желе, печени ябълки или ягодово сорбе. Джинджифилът придава страхотно ухание и изискан вкус.