Зъбната хигиена и профилактичните прегледи при стоматолог на всеки 6 месеца са най-доброто, което може да направите за зъбите си, за да бъдат те здрави. Но знаете ли, че почти всеки от нас прави грешки, при това всяка сутрин, докато си мие зъбите? Ето какви:

1. Не използвате електрическа четка за зъби

Някои стоматолози сравняват почистването на зъбите с обикновена и с електрическа четка с почистването на пода с метла и с прахосмукачка с воден филтър. Главите на електрическите четки се движат по-бързо, което ги прави по-ефективни при премахването на плаката. Те обаче предпазват и от претриване на емайла. Бонусите им са, че имат специфично бръмчене на определен период от време - например на 30 секунди. Така може лесно да разберете колко точно си миете зъбите и да спазвате минимума за това - 2 минути.

2. Не почиствате долния край на зъбите

Повечето от нас често пропускат да почистят плака по долния край на зъби. А това е най-важната област за предотвратяване на заболявания на венците. Трябва просто да промените позицията на четката си. Тя не трябва да бъде изправен пред зъбите, с главата напред, а да е под ъгъл от 45 градуса с венците. Така се почиства именно тази част, където зъбите и венците се докосват.

3. Не използвате конци за зъби

Конците за зъби са най-ефективният начин за намаляване на заболяванията на венците и проблемите в устната кухина. Почистете с конец между зъбите само веднъж, за да се убедите, че дори след добре измити зъби, там има останало количество храна.

4. Не почиствате езика си

Не е нужно да го стържете, а просто да минете няколко пъти по него с грапавия край на четката или със специален уред за хигиена на езика. Така със сигурност ще се радвате на по-свеж дъх. Бактериите обикновено се натрупват по папилите на езика. Премахвайки тях, ще се радвате на приятен дъх.

5. Не използвате масла

Тази практика е характерна за аюрведа и се използва от повече от 3000 години. Маслата премахват бактериите и подобряват здравето на зъбите с помощта на антиоксидантите в състава си.  

6. Концентрирате се прекалено много върху темата с флуора

Доста стоматолози насърчаваха флуорид леченията и използването на флуорирани пасти за зъби, за предотвратяване на кариеси по зъбите. В крайна сметка, флуорид (или липсата на такава) не е най-големият проблем на здравите зъби. Количеството, което се използва в пастите, е такова, че да действа ползотворно, а не да уврежда. Ако пастата за зъби е единственият ви източник на този елемент, няма защо да се притеснявате, че може да ви навреди.