Ако имате проблеми с венците, зъбите или езика, това означава, че е възможно наличието на здравословен проблем. Следват четири орални симптома, на които трябва да обърнете специално внимание. В случай, че някой от тях споходи и вас, не отлагайте прегледа при лекар или зъболекар.

Ако изведнъж се появят кухини

Това може да означава: Диабет 

Да речем, че сте преминали голямата част от живота си, без да сте имали проблем с появата на кухини в устата. Изведнъж, след преглед при зъболекар той установява, че имате наличието на подобни образувания. Ако приемем, че не сте пили сода или че не сте приемали нови лекарства, разпадът на зъбите може да е знак, че тялото ви трудно усвоява глюкозата. В резултат на това в слюнката се натрупва прекалено много захар, която провокира растежа на бактериални кухини в устата. Това може да доведе до болка в зъбите, особено след като сте яли нещо сладко, горещо или студено. Кухините не са единственият перорален страничен ефект, предизвикан от диабет. Те също така могат да се окажат следствие на заболяване на венците, млечница, сухота в устата и др.

Ако зъбите ви са протрити 

Това може да означава: гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)

Киселини в стомаха могат да се появят при всеки човек. Но ако сте ги изпитвали повече от два пъти седмично в продължение на няколко последователни седмици, вие може да сте развили т.нар. гастроезофагеална рефлуксна болест – състояние, при което стомашните киселини проникват през хранопровода ви. Докато някои хора изпитват чувство за изгаряне в гърдите или гърлото, други не изпитват никакви симптоми.

Когато стомашната киселина достигне до устата, тя може да разложи емайла на зъбите. Ето защо, ако забележите, че емайлът на зъбите ви е е протрит, незабавно си направете нужното изследване на стомаха. Ако се окажете с диагноза ГЕРБ, тя може да се лекува с антиациди, лекарства с рецепта. Лекарят също така ще ви препоръча промяна в хранителния режим, включваща избягването на определени храни и редовно хранене по малко на често.  

Ако венците ви кървят, когато ги миете

Това може да означава: Гингивит

Кръвта в мивката може да показва възпаление на вашата тъкан, причинено от образуването на плака по линията на венците. Ако не се лекува, възпалението на венците може да доведе до периодонтит, в който венците се отдалечават от зъбите и се образуват джобове, които се заразяват. Това състояние обаче може да е сигнал за проблеми извън устната кухина. Изследване, публикувано в American Heart Journal,  установило, че хората с периодонтит е по-вероятно да имат сърдечно-съдови заболявания.

Ако имате бели петна по езика си

Това може да означава: млечница

Белите петна или плаки по езика могат да бъдат симптом на млечница – инфекция, причинена от свръхрастеж на Candida. Те обаче също така могат да бъдат знак за диабет, сухота в устата или имунна система, изложена на риск. Допълнителните признаци за инфекцията включват зачервяване, затруднено преглъщане или напукване в ъглите на устата. Ако се развие млечница, вашият лекар може да предпише противогъбично лекарство.