#Горските плодове
Колкото и полезни да са всички плодове, има някои от тях, чиято редовна консумация може да доведе до значително изменение на цвета на зъбите. Познахте, иде реч за горските плодове. Затова, когато похапваме често боровинки или ягоди, добре е да мием зъбите си поне два пъти на ден. Другото важно нещо, което не бива да забравяме, е пастата за зъби да съдържа флуорид. Именно флуоридът заздравява зъбите, като ги предпазва от киселинните атаки и естествените оцветители на плодовете.

#Кафе и чай
Кафето съдържа кисели полифеноли, наречени танини, които могат да доведат до оцветяване и обезцветяване. Освен това тази любима напитка предизвиква трайни оцветявания. Кафето съдържа кисели пигменти, които не само водят оцветяват зъбите в жълто, но водят и до кариес.

Същото се отнася и за чая. Прекалената му употреба води до промяна на цвета, както и до киселинни атаки върху е зъбите. За да се предпазите от този проблем, специалистите съветват да слагате в чая и по няколко лъжички прясно мляко. Установено е, че казеинът в млякото неутрализира ерозивното влияние на чая върху зъбния емайл.

#Червено вино и грозде
също, както при кафето, оцветяващото си въздействие червеното вино дължи на веществото танин. Въпреки това има начини да се възползваме от предимствата на чаша вино вечер преди сън. Специалистите препоръчват шепа бадеми не само като добра компания към червеното вино, но и като начин да противодействаме на киселинната атака на виното.

Ако виното ще попречи на блестящата ви усмивка, същото ще направи и неговата основна съставка – гроздето. Също като горските плодове, и гроздето съдържа киселини, които водят до образуването на петна по зъбите, ако го консумирате често. Стига да поддържате добра устна хигиена и да държите винаги четката и пастата за зъби с флуор под ръка, ще имате възможност лесно, бързо и ефективно да противодействате на петната.

#Къри
Обожавате къри? Тази пикантна индийска подправка обаче, след консумация оставя жълт оттенък върху зъбите, поради пигметните вещества, които съдържа. След като сте похапнали ястие с къри, достатъчно е бързо да изтичате до банята, за да отмиете петната с четка за зъби, както и да не прекалявате много-много с консумацията му.

#Смучещи бонбони
Смучещите бонбони са едни от най-вредните продукти за зъбния емайл. Тяхната лепкава консистенция е причина за засядането на части от тях между зъбите, водещи до образуването на бактерии. Бактериите от своя страна отделят киселини, които разяждат зъбния емайл. Ето защо, за да се предпазите от кaриес, най-добре е изобщо да не припарвате до каквито и да било смучещи или дъвчащи бонбони.

#Доматен сос
Доматеният сос, както и продуктите, включващи в състава си домати, като лютеница, кетчуп и др., могат да нарушат емайла на зъбите. Доматите са богати на киселини, които при прекалена консумация започват да разяждат зъба, а с това водят и до потъмняването на техния цвят. Не ги изключвайте изцяло от менюто си, но ги консумирайте умерено.

#Черешов сок
Всички плодови сокове оставят петна по зъбите поради богатата си пигментация. Особено богати на такава са черешите и, както споменахме вече, горските плодове. Освен това фруктовата захар представлява сериозен проблем за здравето на зъбите, тъй като има висок процент на киселинност, която е източник на бактерии в устата и може да доведе както до промяна на цвета на зъбите, така и до кариес.

#Газирани напитки
Известен факт е, че газираните напитки са богати на захари и киселини, които увреждат емайла и здравината на зъбите, водят до петна и кариеси. Затова, когато изпитвате жажда, най-доброто решение е чашата вода.

#Балсамов оцет
Той се отличава с тъмния си цвят и лепкавата си консистенция. Това е причината за тъмните петна по зъбите, които виждаме след консумацията на балсамов оцет. Ако не се предприемат мерки навреме и зъбите не бъдат измити незабавно след консумацията му, рискувате да изгубите блясъка на усмивката си.

#Червено цвекло
Цвеклото е много полезно и вкусно, но знаем и колко трудно е премахването му при контакт с дрехите ни. По същия начин влияе и върху зъбите ни. Не е необходимо да го изключвате изцяло от менюто си, но е желателно след консумирането на храни, включващи в състава си цвекло, да измиете зъбите си веднага след хранене. Добре е, също така, да го приемате заедно с продукти, оказващи неутрализиращ върху петната от цвекло ефект, като сирене например.