С прекъснатите здравни услуги и нарастващата бедност заради пандемията от COVID-19 "бъдещето на цяло поколение деца е изложено на риск", предупреждава УНИЦЕФ.

Правителствата по целия свят мобилизират милиарди долари, за да спасят икономиките си от предстоящата световна криза, но дългосрочното въздействие на пандемията върху образованието, пълноценното хранене и общото благосъстояние на децата може изцяло да преобърне живота им, посочва организацията в свой доклад.

До 2 млн. допълнителни смъртни случаи на деца

Докладът, в който са проучени 140 държави, установява, че около една трета от страните отчитат поне 10% спад в обхвата на здравните услуги. УНИЦЕФ заявява, че ако прекъсванията в услугите и нарастващото недохранване продължат, това може да доведе до около 2 милиона допълнителни детски смъртни случая и 200 000 допълнителни мъртвородени деца през следващите 12 месеца.

„На картата е заложено бъдещето на цяло едно поколение”

„Факт е, че децата могат да се заразят и да започнат да разпространяват вируса, но това е едва върхът на айсберга, що се отнася до настоящата пандемия. Най-голямата заплаха за децата се дължи на нарушения достъп до основни услуги и на неимоверния ръст на бедността. Колкото по-дълго продължава кризата, толкова повече се задълбочава въздействието ѝ върху образованието, здравеопазването, пълноценното хранене и благоденствието на децата. На картата е заложено бъдещето на цяло едно поколение”, казва Хенриета Форе, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

От Детския фонд на ООН добавят, че броят на децата, живеещи в бедност по различни причини, които нямат достъп до образование, здравни грижи, жилище, пълноценна храна, хигиенни условия и вода, е скочил с 15% в световен мащаб и бележи ръст от 150 милиона деца към средата на 2020 г.

Какъв е планът на УНИЦЕФ?

Организацията предлага набор от практически и конкретни действия за обединяване на света около общата кауза за реализирането на Целите за устойчиво развитие и Конвенцията за правата на детето, които правителствата трябва да изпълнят. 

Вижте повече за тях в сайта на bTV Новините.