Ето няколко изпитани мъдрости за домакините, които не се основават на изслевания и нововъдения, а на добрия стар опит:

1. Дръжте почистващите продукти под ръка

Логиката е, че на колкото повече места държите парцали, четки за прах и почистващи препарати, толкова е по-вероятно да се подсещате, че е добре да ги ползвате. Освен това, когато се наложи да почистите петно или видите нещо "нередно", всичко необходимо за оправянето му, ще е точно под носа ви.

2. Вестниците са удивително полезни

Почистването на стъкло е трудна работа. Затова послушайте баба си, която ви е казала да използвате вестник вместо кърпа или парцал. На финал и за блясък използвайте алкохол с висок градус, вместо почистващ препарат.

3. Зарежете омекотителя

Мислите, че омекотителя е добра идея? Предполага се, че той ще ароматизира и омекоти тъканите на дрехите ви, но понякога "парфюмът" е толкова силен, че конкурира вашия собствен. Използвайте оцет - ще свърши същата работа, но без излишни миризми. На едно пране използвайте половин чаша и ще видите, че резултатът е наистина добър.

4. За надрасканите тапети

Ако детето ви реши да твори върху стените, не се опитвайте да измиете флумастрите, мастилото или боичките с вода - така само ще помогнете на цветовете да попият в тапета. Вместо това опитайте със сух парцал от микрофибър или с гъба.

5. Магията на пастата за зъби

Става дума за най-обикновената - без допълнителни цветове или "функции". Бялата паста за зъби е перфектна за почистване на всякакви петна - само трябва да се ползва внимателно. Можете да я ползвате в допълнение към горното за по-добър резултат, за премахване на драскотини по мебелите, обувките и маратонките, чиниите и тиганите. Добра е и за хромираните повърхности.

6. Алкохолът

Ако напръскате фугите на банята с водка и оставите за 10 минути, ще ги почистите бързо, елегантно и без много усилия. Причината е, че тя прониква в засъхналия сапун и го разгражда.

7. За космите на домашния любимец

Много лесен начин за отърваване от космите по мебелите и килима е да сложите гумена ръкавица и да търкате. Статичното електричество ще накара космите да полепнат по ръкавиците и ще се справите с проблема.

8. Новото приложение на Coca-Cola

Всички сме чували, че ако оставим зъб в чаша с кола и го оставим достатъчно дълго, той ще се разгради, както и че по същия начин можем да излъскаме монети, но знаете ли, че е супер средство за почистване на тоалетната? Сипете кола отгоре и оставете за час - киселината в напитката ще разгради петната. Същото важи и за содата, ако ви тревожи, че в колата се съдържа захар, която също може да остави петна.

9. Трик с миялната

Ако миялната не върши толкова добра работа, колкото ви се иска - сложете таблетките заедно с 2 чаши бял оцет и ще се удивите от резултата.

Какво знаете вие от вашите баби и майки?