Общуването с тийнейджър не е лесно. Постоянно трябва да балансираме между желанието му за независимост и майчиния копнеж да бдим над него. Колкото и да ни се иска обаче да запазим максимално по-дълго детето в него, идва момент, в който то трябва да поеме по пътя към зрелостта. Това е времето, когато ние, като родители, сме длъжни да отворим нова страница в нашите взаимоотношения и да започнем да се отнасяме към тийнейджъра като към по-голям човек. Една от първите теми, за които е редно да засегнем, е тази за секса и любовта. За съжаление в повечето семейства сексът си остава тема табу, което е предпоставка за възникването на редица проблеми и недоразумения. Затова колкото по-навреме подхванем въпроса, толкова по-добре.

Защото:

#На първо място детето в тийнейджърска възраст трябва да е наясно с истината, че сексът не е самоцел!

Ако вашият тийнейджър си има гадже, намерете време, в което да го предразположите, и да му обясните, че половият акт не е самоцел, а е част от едно прекрасно и приказно чувство между двама души, наречено любов. Не му налагайте забрани, а му обяснете, че е по-добре първо да опознае партньора си и да се увери в неговите и в своите чувства към него. Тийнейджърът трябва да е наясно, че сексът не е като храната – той е нещо изключително интимно и съкровено.

#Информираността на тийнейджъра ще го предпази

Говорете свободно за нежеланата бременност, за начините от предпазване от нея, за сексуално преносимите инфекции и т.н. Не се притеснявайте да разкажете на детето си за рисковете от болести като СПИН, рак на маточната шийка и др. Колкото по-отрано, толкова по-добре.

#Изтъкнете психологическия аспект на любовта

Кажете на детето си, че любовта е висша форма на съприкосновение; че тя може да бъде мимолетна или трайна, но съществува; че тя не е само за секс, но преди всичко отговорност, приятелство и отдаденост.

#Любовта не е разменна монета

Ако синът или дъщеря ви проумее, че половите удоволствия не са разменна монета, а един от начините да изразяваме чувствата си, е по-голям шансът да внимава с кого си ляга. Научете тийнейджъра да гледа на секса с респект и уважение, да отстоява собствените си чувства и достойнство.

#И не на последно място, подчертаваме, че откритата комуникация с детето затвърдява личните ви отношения с него.

По този начин му показвате, че му имате доверие и, обратното, че то може да се обръща към вас без опасения, че ще го съдите или порицавате.