Защо да закусваме? Защото денят се познава по сутринта

Всяка сутрин организмът ни има нужда от енергия, която да му стигне, за да функционира добре през целия ден. Kакто автомобилът има нужда от бензин, за да върви, така и тялото ни има нужда от своето си гориво. А него трябва да получи още сутринта. Затова – не забравяйте закуската!

Още доводи ЗА закуската

Осигурява на децата енергията и хранителните вещества, от които се нуждаят, за да могат да са концентрирани и активни в училище.

Помага за поддържането на добра познавателна способност.

След гладуването през нощта, закуската може да повлияе директно върху някои аспекти от познавателната способност.

Подобрява качеството на хранителния режим.

Закусването е свързано с по-малко затлъстели хора и хора с наднормено тегло.

Закусването насърчава добри хранителни навици.

Закуската е един добър повод да се съберете цялото семейство заедно и да дадете добър старт на деня си.

Идеалната закуска е…

С високо съдържание на пълнозърнесто брашно, фибри, витамини, минерали и калций, с ниско съдържание на захар и мазнини. Комбинацията от зърнена храна, млечен продукт и плод е най-доброто, което можете да предложите на организма си. Зърнените закуски за Нестле, обогатени с още повече калций, са чудесен вариант. Те засищат, полезни са за организма и не водят до затлъстяване.

Според доцент Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика, зърнените храни са важен източник на енергия, като пълнозърнестите видове са по-богати на полезни за здравето хранителни вещества – растителни влакнини, витамини и много минерални вещества.  


Защо е полезен калцият?

Cereal Partners Worldwide (CPW), съвместно дружество на Nestlé SA и General Mills Inc, производител на зърнени закуски Нестле, пое глобален ангажимент до 2015 г. да подобри хранителната стойност на 20 марки зърнени закуски за деца и подрастващи, включващи NESQUIK, CHOCAPIC, CHEERIOS, LION, COOKIE CRISP и др. Промяната се състои в значително намаляване на съдържанието на захар, увеличение на съдържанието на калций и запазване на пълнозърнестото брашно като основна съставка в рецептата на всички продукти.

Дневната човешка нуждата от калций е между 1000 и 1300 мг, в зависимост от различни фактори. Калцият е необходим за нормалния растеж и развитие на костите при децата. В новите зърнени закуски на Нестле с добавен калций има най-много 9 г захар на нормална порция (30 г), което е 10% от максималния прием на захар за деня; 145 мг натрий, което е 5% от нужния дневен прием. Калцият играе важна роля за развитието и здравината на костите и зъбите.

Специално, за да обяви промяната, у нас пристигна хранителният специалист г-жа Лор Жоли-Зарук, мениджър по хранене и регулаторни връзки на CPW Югозападна Европа, която представи обновената рецепта, като акцентира върху увеличението на количеството калций до минимум 15% от референтните стойности за хранителен прием, .

Изберете си старт за деня