"Как се познава възрастта на дървото?“, пита Ру от страниците на енциклопедията „Растенията”. Отговор на този и на още много любопитни въпроси децата ще открият само в най-новата книга от меденосладката колекция на издателство „Егмонт България”. В нея Мечо Пух и приятелите му ще ги запознаят с най-различни растителни видове от Голямата гора и отвъд нея. Енциклопедията е с твърди корици и съдържа 40 страници. Вече можете да я откриете по местата за продажба на вестници и списания на цена от 7,99 лв. 
 

Десетата книга от меденосладката поредица ще разкрие на малчуганите тайните на растенията – от мъничките семенца, през нежните цветя, вкусните зеленчуци и буйните треви, до великанските дървета с ярки плодове. Малките читатели ще научат каква е ползата от всички тях и защо те са толкова важни за хората и животните. Любопитните факти за разнообразните растителни видове са придружени на всяка страница от красиви фотографии. Те ще направят възприемането на новата информация бързо и лесно.

Не сме забравили и традиционната игра с награди

Тази седмица ви даваме възможност да спечелите книгата „Очарованието на сезоните”. Какво трябва да направите, знате вече добре. Този път ще ви попитаме: „Кое е най-малко дърво на света?” Писмата с верните отговори изпращайте до ladyzone@btv.bg, като не пропускате да напишете трите си имена, точен адрес и телефон за връзка. В конкурса участвате само с един верен отговор до 5 декември 2012 година. Имената на двама печеливши ще бъдат изтеглени с жребий и публикувани тук 

Енциклопедията е подходяща за деца в предучилищна и ранна училищна възраст и ще превърне ученето в забавно приключение. Пух, Бухала, Тигъра, Ру и Кенга ще им представят интересни факти за най-различни растения. А накрая на книгата Прасчо ще ги подкани да приложат новите си знания върху красиво илюстрованите занимателни страници. Той ще ги увлече да открият колко салати има в градината на Зайо, какво открива Пух на дървото и какъв плод се е заела да бере Кенга.

Междувременно Тигъра ще запознае децата с обичайната за всички меденосладки енциклопедии порция „стрррашни” факти. Какви са те този път? Добре, сега ще ви разкажем.

•Рефлезията е най-зловонното цвете на света. Мирише на развалено месо. Мухите обаче харесват тази миризма. Рафлезията държи също рекорад за най-голямо цвете.

•Бамбукът е най-високото тревисто растение на света. Освен това расте бързо. Само за един ден той може да увеличи ръста си с 30 сантиметра!

•Най-големи са листата на палмовото дърво рафия. Те са дълги около 20 метра. Почти колкото тенис корт.

•Най-старото дърво се намира в Съединените щати и се казва Матусал. То е на повече от 5000 години.

•Най-големи са семената на сейшелската палма. Понякога тежат цели 25 килограма. Това се равнява на трийсет кокосови ореха.

Искате да запознаете детето с още любопитни факти от растителния свят? Тогава попълнете колекцията си от меденосладки енциклопедии с книгата „Растенията”! А от 4 декември търсете следващата енциклопедия - „Небето“. Тя ще подкани малките читатели да вдигнат глава нагоре и да научат повече за пухкавите облачета, дъгата, северното сияние и ветровитите дни.