Преди няколко дни, взимайки сина си от детската градина, един факт ме озадачи и породи в мен редица въпроси. Причината? Множеството пластмасови шишенца от 500 мл, прилежно наредени в кашон, поставен встрани от площадката за игри, така че всяко дете, което ожаднее, да има възможност да си вземе вода. Всяко шишенце, разбира се, бе надписано с името на детето, чието притежание е – задължително изискване на всяка детска градина.

И така, в мига, когато погледът ми попадна върху кашона с бутилки, се замислих: Тези шишета първа, втора или коя употреба са? Как се мият? Дезинфекцират ли се въпросните диспенсери. За съжаление няма как да съм свидетел на това.

Въпреки че учителките, още миналата година, ме бяха помолили да не изнасям шишето на детето си заради хигиенни съображения, аз учтиво им обясних, че вкъщи използваме машина за филтриране на вода и предпочитам синът ми да пие именно от нея. В интерес на истината ме плашеше фактът, че става дума за пластмасови галони. А сега знаех и всичките тези пластмасови шишенца, надничащи с шарените си капачета от кашона.

Да бъдем реалисти, пластмасовите шишенца, кутии, чашки и т.н. са полезни и удобни, но докога? Не случайно, още от средата на миналия век (когато влиза в употреба) до ден днешен, най-предпочитаният и преобладаващ материал за изработване на широка гама предмети за бита, в това число съдове и прибори за хранене, е именно пластмасата.
Практични, леки и нечупливи, продуктите от нея са предпочитана алтернатива пред онези от стъкло, метал и керамика. Колко от нас обаче са запознати или се интересуват от видовете пластмаса и степените на опасност, които всеки един от тях поотделно крие в себе си? Едва ли сме много. 

Честно казано, самата аз доскоро нямах никаква представа от пагубното въздействие, което някои видове пластмаса (или по-скоро тяхната продължителна употреба), може да окаже върху човешкото здраве. Като майка на малко дете обаче, живо се заинтересувах по този въпрос. Оказа се, че всички пластмасови бутилки в търговската мрежа са белязани със задължителна маркировка, която информира потребителя до каква степен съответният пластмасов продукт отделя химикали в съхраняваната в него течност, и при какви условия става това.

Да, истината е, че някои от тях са вредни за човешкия организъм, но само ако решим да ги използваме повече от един път. Кои са те и как да ги разпознаем? Лесно е, всеки вид си има обозначение, разположено на дъното на шишето. Ето какво означава всяко едно от тях:

PET (PETE) - полиетилен терафталат е най-често използвата пластмаса на света...