„Какво виждаш, като погледнеш нагоре? Небе. То е над нас и навсякъде около нас. Обгръща Земята и ни дава въздуха, който дишаме. По него плуват облаци, които непрекъснато си променят формата и големината“. Това казва Бухала на Пух в началото на меденосладката енциклопедия „Небето“.

Най-новата книга от поредицата за любопитни малчугани на издателство „Егмонт България“ е на вестникарския пазар от 4 декември. Тя се разпространява като вестникарско приложение на цена от 7,99 лв. 
„Небето“ е с твърди корици, 40 страници и чудесни фотографии, които илюстрират любопитната информация в книгата, съобразена с възрастта на малките читатели в предучилищна и ранна училищна възраст. Мечо Пух и неговите приятели ще преведат децата през всяка една страница от енциклопедията. Ще ги подканят да вдигнат глава към небето и да разгадаят тайната на пухкавите облачета, дъгата, северното сияние и ветровитите дни. Малчуганите ще научат интересни факти за смяната на деня с нощта, за Слънцето и многоликата Луна, за сенките и бляскавите звезди по нощното небе. Ще разберат, че има животни, които будуват цяла нощ, че всеки ден Земята посреща десетки хиляди бури и ще узнаят как се образуват ураганите.

Снимка: Егмонт БългарияЕстествено, с най-любопитните факти както винаги ще ги запознае Тигъра. Сега ще ви представим някои от тях, които:

-Кометата е небесно тяло от прах и лед. Нейната „глава“ се движи с огромна скорост през космическото пространство, а отзад я следва дългата й „опашка“, образувана от прах и газове.
-Най-ветровитото място на Земята е станцията „Порт Мартин“ на Антарктида. В продължение на един месец там духат ветрове със 100 километра в час! С такава скорост се движи колата.
-Нашата планета Земя си има една луна, но Сатурн го обикалят цели 30!

Интерсно, нали? Но има още много, много интересни подробности за небето и небесните простори, които ще развълнуват въображението на малчуганите в новата енциклопедия „Небето”. А от 11 декември търсете по местата за продажба на вестници и списания последната енциклопедия от меденосладката поредица на „Дисни Любознание“. „Земята“ ще запознае малчуганите с тайните на пясъка, скалите и почвата и ще ги подтикне да сведат поглед надолу, за да видят какви съкровища се крият в нея.