Букетите с цветя за първия учебен ден постепнно отстъпват място на по-интересни и практични подаръци. Причината - рязаният цвят бързо увяхва, а заради купищата букети учителите не успяват да оценят жеста на всеки ученик. 

НО КАКВО ДА ПОДАРИМ НА УЧИТЕЛЯ ЗА ПЪРВИЯ УЧЕБЕН ДЕН

Нека сме наясно - този жест е абсолютно доброволен и в никакъв случай не е задължителен. Аргументът "Всички така правят" не бива да е причина родителят или детето да се впускат в лудешката напдпревара за привличане вниманието на преподавателя. 

Да подариш нещо за първия учебен ден на учител или съученици е жест на внимание и желание денят да стане още по-хубав. Вложете мисъл и индивидуален подход. Това е единственият сигурен начин, че всички ще се зарадват и 15 септември ще стане още по-хубав ден. 

  • От село Орешене до Харвард - българската учителка, която не просто учи децата
  • Четящо дете в ерата на смартфоните – мисия възможна
  • Кои са най-предпочитаните дестинации за образование след пандемията
  • Познайте кои са тези български звезди като първокласници
  • Как децата на известните тръгнаха на училище
  • Топ 5 съвета за плавен преход към работа след ваканцията
  • Първолаче - внучката на Катето Евро е облечена в народна носия за 15 септември
  • Ивелина Пиралкова, учител: Винаги чета, вместо да седя на телефона
  • 13 неща, които искам детето ми да знае, когато тръгва на училище
  • Кажете тези неща на ученика днес, за да стане достоен човек утре!

Започнете деня на ученика с интересна закуска. Тук ви даваме едно креативно предложение. 

А ето и списък с подаръци за учителя, с които може да заместите традиционните букети: 

1. Сладки на клечка

Ако разполагате с достатъчно време и желание (както и яйца, и брашно), може да направите цветни сладки и у дома. За да станат на букети, просто ги прикрепете към дълги дървени клечки за барбекю, след което използвайте крафт хартия и панделка за фиксиране на букета. Много сладкарски ателиета предлагат готови захарни букети. В някои от тях цветята са заменени от фигури, които приличат на страница от тетрадка, 

2. Букети от всичко друго, но не и цветя

Вместо цветя, направете букети от моливи или флумастри. "Гарнирайте" с гумички, тефтерчета, цветни бележки, коректор, пергел и всичко, необходимо за учебната година. Такъв подарък е удачен както за учителката, таа и за съученик. Подберете вещите споредполучателя. 

И ОЩЕ...

3. Саксия

В някои училища още преи първия учебен ден учителите предупреждават да не се носят букети. Вместо това предлагат - саксии с цветя. Те са подарък за учителя, но остават в класната стая. А всяко дете трябва да се грижи за своето растение. Внимавайте с растения, които имат силно ароматни цветове, или такива, които могат да предизвикат алергии. 

4. Капсула на времето

Сложете с тъклена бутилка спомени от изминалата учебна година - снимки от екскурзии, картички, дребни предмети от благотворителни базари. Добавете лист и химикалка, на който учителят може да напише какво иска да се случи през идната учебна година. Капсулата може да се постави на скришно място и да се отвори в края на учебната година или при завършването на випуска. Съответно да се провери дали поставените задачи и цели са постигнати.
Снимка: iStock

5. Пъзел снимка

Ако детето е в по-голям клас, може да направите от обща снимка с учителя - пъзел. А беговата цел ще бъде да го нареди.